Jan Arne Holm

Advarer mot næringsmessig forskjellsbehandling

- Dersom gruveplanene på Engebø blir realisert slik de er søkt om, vil det være en grov forskjellsbehandling når det gjelder miljøkrav mellom næringene lakseoppdrett og gruvevirksomhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Jan Arne Holm. Foto: Fishguard

Det mener Jan Arne Holm, miljøansvarlig hos Fishguard AS. Holm er initiativtaker til et kystopprop som over 60 lokale bedrifter og interesseorganisasjoner nå har undertegnet. De er alle motstandere av at gruveavgangsmasser skal deponeres i Førdefjorden.

- Regjeringen må også tenke seg godt om når det gjelder de økonomiske konsekvensen ei eventuell gruveetablering vil få, advarer Holm.

Han regner med en avgjørelse i saken en av de aller første dagene nå.

- De undertegnede næringene hadde en samlet omsetning på 16 milliarder NOK i 2013. Dette er langt mer enn det ei gruveetablering vil gi, understreker han. 

Interessentene i oppropet representerer oppdrettsnæring, fiskeeksportører, fiskeriinteresser, villaksinteresser og turistnæring, samt ulike tilknyttede tjenesteytende næringer.

- Felles for disse er at alle er avhengige av rent hav og rene fjorder. Både rent fysisk og ikke minst av omdømmemessig karakter, påpeker Holm.

I oppropet stiller de også spørsmål ved hvordan miljøpåvirkning fra gruvevirksomhet - med punktutslipp av 264 tonn gruveslam daglig i 50 år, flokkuleringsmiddel og andre midler i Førdefjorden kan være greit i forhold til den nasjonale laksefjorden? Når miljøpåvirkning fra andre næringer, som lakseoppdrett skal håndteres mye strengere?

- Dette vil være fullstendig urimelig, sier Holm.

- Dersom gruvevirksomheten får tillatelse til denne forurensingen vil miljøkrav for fiskeoppdrett i dette området synes meningsløst. Hvilken hensikt vil det ha? spør han.

Holm viser til at fagetatene Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet, har gått imot planene om dumping av så store mengder gruveavgangsmasser i Førdefjorden. Nå er det opp til statsrådene å gjøre en "samfunnsmessig helhetsvurdering".

- Det er derfor viktig å få fram at næringene på kysten av Sogn og Fjordane står samlet om dette oppropet mot deponi-planene, forteller Holm. Han oppfordrer både statsrådene og lokale politikere til å lese oppropet.

- Regjeringen anmodes på det sterkeste om å skrinlegge deponiplanene i Førdefjorden for godt, sier Holm.