Avgjørende for skjelettdeformasjoner

Gjennom forskning er det nå vist at den første perioden i sjøvann kan være avgjørende for om laksen utvikler skjelettdeformasjoner. De viktigste risikofaktorene er mineraltilgangen og vanntemperaturen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjekt: Malformation of the vertebral column in salmon and cod

Bakgrunn og mål Virveldeformasjoner kan være et betydelig problem i oppdrett av både laks og torsk og årsakssammenhengene har hittil vært uklare.Prosjektet har hatt som målsetting å belyse hvordan ulike produksjonsparametere i perioden før og etter overføringen til sjøvann påvirker laksens virvelsøyle, og bruke etablerte metoder for å beskrive virvelsøyleveksten hos torsk.

Resultater Laks med sammentrykte ryggvirvler (korthaler) har lavt mineralinnhold i virvelsøylen Sammentrykning av ryggvirvler, og da spesielt i halepartiet er tidvis et stort problem hos oppdrettslaks. I prosjektet har vi vist at tilstanden er en funksjon av mineralinnholdet og stivheten til ryggvirvlene. Tilstanden er med andre ord ikke forårsaket av manglende beinmasse og ligner derfor ikke på det som hos mennesket kalles osteoporose. Resultatene viser tydelig at de første 8 ukene i saltvann er kritiske med hensyn til tilstrekkelig mineralisering av ryggvirvler ved høy veksthastighet. Høstsmolt som ble gitt et fôr med et mineralinnhold som var likt de nivåer som er funnet i kommersielle fôr utviklet i den tidlige sjøvannsfasen mykere og dårligere mineraliserte ryggvirvler enn fisk som ble gitt et fôr tilsatt ekstra mineraler. Ved slakt var det betydelig reduksjon i andelen fisk med deformerte virvler i gruppen som hadde fått ekstra mineraltilskudd (henholdsvis 36 og 73 %). Deformasjonene var lokalisert i haleregionen og var sammentrykte ryggvirvler.

Temperaturen i den tidlige sjøfasen er kritisk I løpet av smoltifiseringen og den tidlige sjøvannsfasen skjer det store endringer i virvelsøylens vekst. For å finne ut hvordan denne utviklingen var påvirket av temperaturen, gjennomførte vi et forsøk med høstsmolt oppdrettet ved 10 og 16 oC under smoltifisering og den tidlige sjøfasen. Forsøket viste at det var temperaturen i den tidlige sjøfasen som var mest kritisk og det var kun gruppene som fikk 16 oC i sjøvann som fikk en betydelig andel nedklassing.

Les hele faktaarket her