Hummer

Bedre dyrevelferd med bedøving

Tilberedning av hummer, krabbe og andre medlemmer av tifotkrepsfamilen skjer oftest ved hjelp av levende koking. El-bedøving før koking kan gi bedre dyrevelferd for hummer og krabbe viser ny rapport.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Et britisk advokatektepar mislikte levende koking så sterkt at de satte i gang et gründerarbeid for å utvikle utstyr til elektrisk bedøving av hummer, krabbe og sjøkreps før tilberedning. I dag tilbyr selskapet deres en liten modell til bruk i restauranter og en samlebåndsmodell til industribruk, skriver vetinst.no. Mattilsynet har bedt Veterinærinstituttet om å bedømme dyrevelferden ved bruk av disse el-bedøverne. Nå foreligger Veterinærinstituttets rapport, som forteller at bedøveren til enkeltdyr med stor sikkerhet bedøver, sannsynligvis også avliver, hummer og krabbe raskt. Rapporten tar noen forbehold om påliteligheten av industribedøveren, da dette utstyret krever nøye ettersyn og vedlikehold for å fungere optimalt. Likevel finner en det sannsynlig at også industriapparaturen bedøver/avliver storparten av individene. Rapporten sier videre at en totalvurdering av egnetheten til den elektriske bedøveren bør foretas i forhold til de andre metodene som i dag benyttes til avliving av tifotkreps.