Danish Salmon tilbake på sporet
Etter mange innkjøringsproblemer for den danske lansbaserte lakseprodusenten Danish Salmon, er den endelig på rett spor.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Skal vi tro Bent Urup er problemene nå løst, men det har kostet tid og penger.
- Selve resirkuleringsanlegget har det ikke vært problemer med, men tekniske løsninger og dimensjoner på ledningsnettet har vært et problem. Kjølesystem har det også vært problemer med, men nå mener vi at alt skal være i orden, forteller nestoren Bent Urup til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Han regnes som en av spissene på landbasert oppdrett og har siden i fjor sommer vært hentet inn som daglig leder i Danish Salmon for å få anlegget på skinner. Nå har han gått over i en posisjon som teknisk ansvarlig og yter nødvendig assistanse.
- Konklusjonen er at det lønner seg dårlig å overse detaljer. I perioder måtte avfallet i anlegget fjernes ved hjelp av lastebil. I over 4 måneder gikk fisken i vann som holdt 22 grader C på grunn av kjølesystemet som ikke virket som det skulle. På tross av dette mistet vi ikke fisk, men produksjonen har vært svært redusert, forteller han.
Ifølge Danish Salmon skulle de etter planen slakte 2000 tonn innen utgangen av 2014. Slik har det ikke gått. I stedet har det måttet investere over 25 millioner kroner ekstra for å få anlegget til å fungere tilfredsstillende. I følge Urup skal de slakte den første fisken iløpet av kort tid.
- Den har nådd snittvekt på 3,5 kilo, og begynner å bli slakteklar, sier han.
Stor interesse
I en serie artikler på kyst.no om landbasert oppdrett av laks, er det på det rene at interessen aldri har vært større. Mange prosjekter er allerede i gang, og flere er under planlegging. Billund Aqua har levert resirkuleringsanlegg til tre selskaper som skal drive landbasert oppdrett av laks i Danmark, Polen og Kina. Danske Langsand Laks er allerede i gang og har slaktet fisk. I Norge venter investorene bak Fredrikstad Seafood på en konsesjon før de kan gå i gang. Saken regnes å være avklart iløpet av denne måneden. Bent Urup er knyttet til dette prosjektet som ansvarlig for design og tekniske løsninger. Nylig fikk han med seg Nordic Aquafarm (som er hovedaksjonær i Fredrikstad Seafood) på eiersiden i to av sine selskap i Danmark, Maximus og Shashimi Salmon.