Marine Harvest

Departementet forsvarer eierskapstaket

Eierskapsbegrensningene i akvakulturloven der ingen aktør kan eie mer enn 25 prosent forsvares nå fullt ut av departementet. I svarbrevet til ESA ber departementet at det utøves skjønn.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Henrik Wiedswang Horjen

Saken er nå inne i den formelle traktatsbruddprosedyren, hvor Norge gis anledning til å argumentere for sitt syn.

ESA vurderte i sommer eierskapsbegrensningene fra i den norske akvakulturloven til å være i strid med EØS-regelverket under parolen om fri flyt av varer og tjenester. Den første retningen saken tok var et klart stikk til Marine Harvest som har hatt et uttalt ønske om å vokse seg større enn de 25 prosentene av den totale biomassen selskapet kan eie her til lands.

Les også: Eierskapsbegrensningene i strid med EØS-regelverket

Ekspedisjonssjef i Fiskeri- og kystdepartementet, Magnor Nerheim.
Magnor Nerheim

Laks og ørret utenfor EØS-regelverket

Dette argumenterer departement nå mot i et 18 sider langt brev til ESA som behandler saken mellom Marine Harvest og Fiskeri- og kystdepartementet. Brevet er signert ekspedisjonssjef Magnor Nerheim og avdelingsdirektør Martin Bryde.

Fiskeri- og kystdepartementet poengterer at oppdrett av laks og ørret faller utenfor bestemmelsene i EØS-regelverket, og derfor fritt kan sette et eierskapstak.

Departementet viser til at hver nasjons myndigheter har en viss grad av frihet til å utøve skjønn innenfor EØS-avtalen stramme rammer. Dette argumentet bruker departementet når de nå forsvarer begrensningene.

Les mer: Marine Harvest vil ut av tvangstrøyen

Les også: SV frykter gigantoppkjøp fra Marine Harvest

Viser til liberaliserte rammebetingelser

I svarbrevet viser Departementet til hvordan reguleringene gradvis har myknet opp i løpet av de siste tre tiårene.

- Reguleringene er gradvis endret fra et svært strikt system der oppdretterne for 25 år siden ble forhindret fra å eie mer enn en lisens til dagens mer balanserte reguleringssystem. Liberaliseringen har vært en del av myndighetenes politikk for å promotere industriens innenfor utvikling, innovasjon og konkurransedyktighet.

Norsk Fiskeoppdrett kommer tilbake med mer i denne saken

Her kan du lese Fiskeri- og kystdepartementet sitt svar til ESA 11. oktober 2012: Norwegian fish farming - regulation concerning distribution of production capasity (pdf-format)

Her kan du lese ESA sitt brev til Fiskeri- og kystdepartementet 11. juli 2012: Letter of formal notice to  Norway (pdf-format)