Anne Gro Vea Salvanes

Dressert torskeyngel

Det har vært forsøkt å sette ut torskeyngel i sjøen, men med høy dødelighet har det til nå ikke vært noen suksess. Nå kan muligens grunnen til den høye dødeligheten forklares gjennom mangel på stimuli.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland Professor Anne Gro Vea Salvanes ved Institutt for biologi har satt i gang et omfattende forsøk på hvordan ulike miljøfaktorer kan påvirke overlevelsen til torskeyngel etter utsett. Resultatene fra denne undersøkelsen kan være svært interessant i forbindelse med fremtidig utsett av torskeyngel som tiltak for å bevare torskebestanden

Professor Anne Gro Vea Salvanes ser på hvordan miljøfaktorer kan spille inn på overlevelse av torskeyngel etter utsett. (Foto: Kjerstin Gjengedal)
i en tid der det er strenge restriksjoner på fiske av torsk. Tidligere har hun vært med på forsøk der torskeyngel har blitt satt ut for å prøve å øke lokalbestanden, men det viste seg at den yngelen som ble satt ut hadde mye dårligere overlevelse enn sine "ville" medsøsken. Dette trigget nok et forsøk der Salvanes ville se nærmer på grunnen til den dårlige overlevelsesevnen blant den utsatte yngelen. Hun samarbeider med sin britiske kollega Victoria A. Braithwaite, og de har  nylig publisert en artikkel i Proceedings of the Royal Society B om dette forsøket. Forsøksoppsett - Forsøket er satt opp slik at vi ser på hvordan ulike miljøer påvirker torskeyngelen. Sier Salvanes. Videre forteller hun at det tideligere har vært vanskelig å si eksakt om det er miljømessige eller genetiske variasjoner som har påvirket overlevelsefaktoren, så denne gangen ser vi kun på yngel som stammer fra samme "foreldre". Avkommet som ble brukt kommer fra villfanget kysttorsk, og yngelen ble delt i to ulike grupper. Den ene gruppen ble satt i "glattcelle" som er betegnelsen for en vanlig tank uten noen tilsatte elementer. Den andre gruppen fikk "møblerte" tanker, der det var tilsatt små stein, tang og tare. I tillegg fikk den sistnevnte gruppen varierte fôringsregimer. Den ene gruppen fikk mat kontinuerlig fra samme utfôringssted, mens den andre gruppen ble fôret på ulike steder og til variabel tid. Resultater Så langt har det kommet frem at den fisken som er plassert i "møblerte" hjem kommer seg mye raskere etter stressituasjoner, de er mer nyskjerrig på sine omgivelser, de har bedre strategi for å komme seg unna predatorer og høyere overlevelse enn de som er plassert på "glattcelle". De som kommer aller best ut er den fisken som også hadde variabel fôringstid. - Foreløpig kan det se ut som om at torskeyngelen fra klekkeriene må få opplæring gjennom oppveksten for å kunne overleve etter utsett avslutter Salvanes.