Enklere for forbrukerne å velge sunt
Nøkkelhullsforskriften for Norge, Sverige og Danmark har trådt i kraft. All fisk og sjømat som ikke er bearbeidet, og uavhengig om de er innpakket eller ikke, kan Nøkkelhull-merkes av produsentene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark har valgt Nøkkelhullet som merkeordning for sunnere matvarer. Merkingen skal gjøre det enklere for kundene å velge et sunnere alternativ i butikken.
Det er frivillig om produsenter ønsker å benytte nøkkelhullsmerking. De som ønsker å benytte Nøkkelhullet, må følge den fastsatte forskriften, skriver Fiskeri og havbruksnæringens landsforening i en pressemelding.
Nøkkelhullsymbolet er et registrert varemerke, utformet som et gammelt nøkkelhull på grønn eller svart bakgrunn. Selve nøkkelhullet er en kombinasjon av de to kjente kostholdssymbolene: Kostholdspyramiden og Kostholdssirkelen.
I Sverige har Nøkkelhullsmerking vært praktisert i 20 år, og brukes aktivt av konsumentene for å plukke ut sunnere matvarer når de handler, skriver FHL i en pressemelding.
Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor bestemte matvaregrupper. For fiskerinæringen er det nye at sunt fiskefett ivaretas bedre enn tidligere. Myndighetenes håp er at merkeordningen skal stimulere til produktutvikling av matvarer med mindre fett (bortsett fra fiskefett), salt og sukker og mer kostfiber.
Nøkkelhull for sjømat All fisk og sjømat som ikke er bearbeidet, og uavhengig om de er innpakket eller ikke, kan nøkkelhullmerkes. Bearbeidete sjømatprodukter kan merkes med nøkkelhullet når de inneholder minst 50 prosent fisk, skalldyr, skjell og/eller andre bløtdyr. I tillegg er øvre grense for innhold av fett, utenom fiskefett, 10g/100g og øvre grense for innhold av sukker er 5g/100g. Panerte fiskeprodukter får ikke Nøkkelhullet.
Eksempler på fiskevarer som kan få Nøkkelhullet er: •All fersk- og frossenfisk, skjell, skalldyr og bløtdyr •Laksefilet, torskeskiver •Fiskekaker og -boller •Fiskegrateng •Makrell i tomat •Sardiner i olje* Fullstendig informasjon om hvilke kriterier som gjelder for ulike næringsmidler står i vedlegget til nøkkelhullsforskriften. Følg lenkene nedenfor.