Christen Mordal

Et Russland i vekst

Trondheim: - På grunn av den store veksten av hypermarkeder vil ikke Russland på sikt klare seg med den sjømatimporten de har i dag. Handelen vil tvinge frem økt import av sjømat og jeg har derfor tro på at restriksjonene på laks vil opphøre på sikt, sier Christen Mordal til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland - Russland har på ti år gått fra et politisk og økonomisk kaos til en stat med en sterk politisk stab og en enorm økonomisk fremgang, sier Christen Mordal i Mordal Consulting. I tillegg har de en enormt okt kjøpekraft og en god, men noe ujevn inndeling av regioner.

Endring i import - Når vi ser på sjømatkonsumet har også hvilken type sjømat landet importerer endret seg kraftig på ti år, forteller Mordal. Importen av makrell har gått ned fra 20 til 5 prosent, mens silda har gått ned fra 43 til 36 prosent av totalimporten av sjømat. Derimot ser vi at importen av laks har steget fra 17 prosent til 37 prosent på ti år og 75 prosent av laksen som importeres er fersk fillet. For ti år siden var 95 prosent av importen av laks frosne produkter.

Hypermarkedene mot lokalbutikken - Det er en klar fremvekst av de store hypermarkedkjedene med et enormt utvalg i de største byene i Russland. Vi må likevel ikke glemme at det fremdeles er de små lokalbutikkene og uteendørsmarkedene som fremdeles er det mest vanlige, påpeker Mordal. Hypermarkedkjedene tar om lag 30 prosent av markedet, men de har skjønt at dersom de skal ekspandere må de også etablere seg i distriktene. På sikt vil disse overta mer og mer, men det er ikke snakk om en total omlegging riktig ennå sier Mordal.

Vekstområder I det moderne Russland vokser det etter hvert frem nye markeder og ferdigmat, hermetikk, delikatesser, eksotisk mat og hvitfisk er noen av disse. Det ligger et enormt potensial for vekst innen disse gruppene og det er om å gjøre å være til stede og dekke de nye markedene russerne vil ha, sier Mordal. Russerne er derimot ikke villig til å betale mye for hvitfisken, og en mental tenkning er at silda skal koste mer enn hvitfisken. Resultatet av dette er at prisene på disse to artene må tilnærme seg hverandre eller at man må tenke nytt når det gjelder produktutvikling på hvitfisk. Kvalitet og eksklusivitet er nøkkelbegreper.

Utfordringene - Som vi ser er det et enormt vekstpotensial i Russland, men utfordringen her er å bli bedre kjent med markedet og skjønne prosessene bak hvordan man skal få ting til å skje, påpeker Mordal. Utfordringen er å komme seg rundt det politiske byråkratiske styret og vi må lære oss det formelle og uformelle språket for å komme oss inn på markedet. Det er et paradoks at vi ikke er mer inne i et så enormt market, sier han videre, så vi må ta grep om disse problemstillingene som nevnt overfor er. Med andre ord er det en enorm positiv utvikling i Russland, men vi må også tenke på nye produkter og nye fiskearter, sier Mordal. Vi må rett og slett bli bedre til å jobbe i markedet for russerne vil alltid ha en "bag of tricks" som de vil bruke mot oss.

Importstans midlertidig - Fra 2006 ble det importstans av norsk laks til Russland og det er fremdeles bare noen få bedrifter som har blitt godkjent av russiske myndigheter. Jeg har tro på at restriksjonene vil opphøre på sikt, sier Mordal til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. På grunn av den store veksten av hypermarkeder vil ikke Russland på sikt klare seg med den sjømatimporten de har i dag. Handelen vil tvinge frem økt import av sjømat. De vil derfor bli importavhengig for å dekke egen råvarebeholdning og det må de få fra utlandet, understreker han. Fisket flater ut samtidig som sjømatetterspørselen øker, og det er en lang vei å gå for russerne å selv starte med oppdrett i storskala. De må importere mer laks og andre sjømatprodukter, så jeg er ganske sikker på at importstansen er midlertidig.