
For mye planteolje kan være skadelig
Det er viktig å ha en rett balanse mellom omega-3 og omega-6 i fiskefôret. - For mye omega-6 vil kunne øke dødeligheten ved et sykdomsutbrudd, sier Jan Raa, tidligere professor ved Universitetet i Tromsø.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Omega-6 fettsyrene som man finner i planteoljer er en helt unaturlig komponent i fiskens diett, påpeker Raa. En ubalanse mellom disse fettsyrene hos mennesker øker faren for de såkalte livsstilsykdommene, og jeg ser ikke bort i fra at for mye av omega-6 i fiskens diett også forsterker konsekvensene av eventuelle sykdomsutbrudd. Med andre ord så kan for mye omega-6 i fiskefôret øke dødeligheten ved et sykdomsutbrudd fordi fettsyren øker faren for betennelse. Konsekvensen av billigere fisk - For å få produksjonskostnaden ned går det utover fisken og til slutt går det utover forbrukeren som ikke lenger får en fisk med rett mengde omega-3, mener Raa. Marint fett er en mangelvare, men det finnes fremdeles kilder til marint fett dersom man våger å tenke nytt. Raudåte er noe jeg har jobbet mye med den siste tiden, og her ligger det et enormt potensial for å utnytte dette.