yngvar olsen professor i biologi

Gjøvik-rapport får støtte av professor

- Rapporten er både spørsmålsstillende, innovativ og omfattende. Jan Arve Gjøvik er en god utgreier, forteller Yngvar Olsen, professor i biologi ved NTNU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Linn Therese Skår Hosteland

Oppdretterne i Hardanger-regionen har fått utarbeidet en egen rapport som i høringsinnspill til kystsoneplanen i Sunnhordaland og Ytre Hardanger. Olsen verifiserte rapporten og er

Yngvar Olsen. Foto: NTNU.

ikke i tvil om at rapporten er et godt utført arbeid.

Les også: Ny rapport frikjenner lus og rømming

- Rapportene fra forvaltningen har et svakt faglig grunnlag. Eksempelvis forklarer den ingenting rundt hvor lusa på villfisken kommer fra. Når empirien også viser at lusa er verst på villfisken i perioder det nærmest ikke er lus i merdene, samt at det er en lav tetthet av lus fritt i sjøen, er det vanskelig å peke på at lusa kommer fra oppdrett, sier Olsen til kyst.no.

Les også : - Nærmest umulig at oppdrettsfisk smitter villfisk med lakselus

Gjøvik-rapporten er et tilsvar på akvakulturanalysen for Sunnhordland og ytre Hardanger, utarbeidet av Akvator og UNI Research, på oppdrag av Hordaland fylkeskommune. Akvator-rapporten konkluderer med at dagens lusesituasjon ikke gir grunnlag for produksjonsøkning i planområdet.

Hva tenker du om at konklusjonen i rapportene er såpass ulike?

- Det er svært vanlig å se at forskjellige rapporter gir sprikende resultater. Det som er viktig i slike sammenhenger er at motstridende resultater ikke feies under teppet. Rapporten stiller flere fornuftige spørsmål rettet mot dagens forvaltning, som bør tas til etterretning, konkluderer han.