Ole Martin Martinsen

- God stresshåndtering gir best resultat

Daglig leder i Eiva-Safex AS, Ole Martin Martinsen mener god stresshåndtering er det som skal til for å være best i bransjen. - Trivsel for fisk og mennesker er det som gir best resultat, sier han.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Ole Martin Martinsen mener stresshåndtering er viktig for å oppnå gode resultater. Både for fisk og for mennesker. Foto: EIVA-SAFEX AS

Tirsdag publiserte forsker Martin Haugmo Iversen sin doktoravhandling hvor han viste at fisk uten stress vil gi sunnere fisk og kunne spare oppdrettsnæringen for millioner av kroner hvert år. Doktoravhandlingen har vekket interesse på flere kanter. Daglig leder i Eiva-Safex AS, Ole Martin Martinsen er enig med at stresshåndtering av både fisk og mennesker er viktig for å få gode resultater.

- Under mine kursrunder kom jeg på anlegg som hadde utmerket seg med best produksjonsresultat, ikke bare en gang, men mer som standard! På mine spørsmål om hvorfor og hva som var viktig i det daglige arbeidet, fikk jeg som svar at fisken var "husdyra", og at driftsleder satte fokus på å unngå stress, skape et godt arbeidsmiljø hos sine røktere som igjen ville overføre dette til "husdyra", sier Martinsen til Norsk Fiskeoppdrett / Kyst.no.

Han ser ikke bort ifra at stress alene kan koste næringen mange millioner hvert år.

- Stresset fisk spiser mindre, vokser saktere og ikke minst foret faller til bunnen, sier Martinsen.

- Kvalitet er en viktig faktor

Martinsen poengterer at det ikke bare handler om å få produsert nok kvantum av fisk, men at man også burde legge vekt på kvaliteten. Han mener det kan være en viktig konkurransefaktor i tiden som kommer.

Martin Iversen påpekte i doktoravhandlingen sin at stress blant oppdrettsfisken koster næringen mange millioner hvert år. Foto: Universitetet i Nordland

- At det blir bedre kvalitet på kjøttet er også en viktig faktor. Trolig en viktigere faktor over tid enn hva vi vektlegger i dag. Dette blir en konkurransefaktor når markedet kommer mer i balanse.

Fokus på driftsleder

Martin Haugmo Iversen fokuserte på at bruk av bedøvelse i vannet vil gi en klar effekt på fisken. Martinsen mener stress blant de ansatte på arbeidsplassen også bør være et prioritert fokus.

- Samtaler med mennesker som jobber i landbruket med produksjon av kjøtt og melk, viser at mange enkelttiltak gir beste produksjonstiltak, herunder fjerne stress.

- I nettverket mellom tekniske løsningene, ledelse/drift på landsiden, røktere, operatører og fisk, er driftslederen en nøkkelperson. Driftslederen skaper det miljøet som gir trivsel for røktere og operatører ute på anlegget, og kan dermed fjerne grunnlaget for stress. Fokus på valg av rette personer, utdannelse, holdninger og løpende opplæring bør ha høy prioritet i hele næringen, sier Martinsen.

Les også: Kan spare millioner på bedre stresshåndtering