God vannkvalitet gir god smoltkvalitet

Forskningen har avdekket viktige sammenhenger mellom vannkvalitet og kvaliteten på den fisken som produseres. Dårlig vannkvalitet øker følsomheten for lakselus, IPN og skjelettdeformiteter, viser et forskningsprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forståelsen for sammenhengene mellom vannkvalitet og produksjon av laksefisk er i stadig endring. Nye forskningsresultater fører blant annet til at tradisjonelle oppfatninger utfordres, grenseverdier må defineres på nytt, produksjonsstrategier revideres og ny teknologi utvikles og tas i bruk. Bakgrunn og mål Moderne produksjon av laksefisk kan på mange måter betraktes som en industriell produksjon av fisk. Oppdrett av laksefisk er kjennetegnet av faktorer som høye fisketettheter, lavt spesifikt vannforbruk, bruk av høyenergifôr, hurtig vekst, redusert generasjonstid og styring av viktige miljøfaktorer i en årstidsuavhengig produksjon. Intensiteten i produksjonen er særlig høy i settefiskanleggene. Vannforbruket pr. kg fisk er vesentlig redusert på få år og produksjonen opprettholdes ved blant annet økt tilsetting av oksygen. Smoltproduksjonen foregår langs hele kysten i vannkilder med svært ulik råvannskvalitet, for eksempel varierer surhetsgrad og innholdet av metaller mye mellom anlegg og regioner. Fra næringen rapporteres det om problemer knyttet til deformiteter, sykdom og dødelighet på smolt etter utsett. Disse problemene settes i sammenheng med den økte intensiteten i produksjonen, blant annet gjennom en forverring av vannkvaliteten.

Resultater Forskningen på dette området de senere år har avdekket viktige sammenhenger mellom vannkvalitet og kvaliteten på den fisken som produseres. En opphopning av karbondioksyd i karet, redusert pH og fare for økt giftighet av metaller i vannet er noen av konsekvensene ved høy tetthet og lavt spesifikt vannforbruk med bruk av oksygen. (Fig. 1, Fig. 2). Tettheten i seg selv synes ikke å være den mest kritiske faktoren. Vi har vist at blant annet aluminium kan ha negativ virkning på smoltkvaliteten ved svært lave konsentrasjoner og at eksponering for surt vann/aluminium kan øke følsomheten for lakselus (Fig. 3). Dårlig vannkvalitet øker også følsomheten for IPN (Fig. 4). I tillegg har vi observert økt forekomst av skjelettdeformiteter som følge av dårlig og variabel vannkvalitet. Forskningen har også bidratt til å definere grenseverdier for sentrale vannkvalitetsparametre. Hele faktaarket: http://www.forskningsradet.no/servlet/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1171401028102&ssbinary=true