Krill

Gode resultater med krill i fôret

Fôrselskapet Polarfeed satser på en høy innblanding av marine råvarer i fiskefôret, og bruk av krill gir svært gode vekstresultat. Selskapet viser til en vekstsammenligning som gir gode resultater for krillmel.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En privat fôrsammenligning mellom to nabooppdrettere på Helgelandskysten har slått oppsiktsvekkende bra ut for Polarfeed sin fôrtype som inneholder krillmel. Det skriver selskapet i en pressemelding.

De to anleggene hadde fått smolt fra samme smoltprodusent, fisken var satt ut til samme tid og hadde samme størrelse. Samme fôringsregime ble benyttet begge steder. Anleggene ligger i tillegg tett i nærheten av hverandre og har i følge Polarfeed like miljøforhold. Den eneste forskjellen var at Polarfeed sitt fôr som inneholder krillmel ble benyttet av den ene oppdretteren gjennom hele syklusen fra utsett i september 2009 til ferdig utslaktet i mars 2011. Naboanlegget brukte i samme periode et standard vekstfôr fra en annen fôrprodusent.

Det ble tidlig klart at fisken som fikk Polarfeed sitt fôr gikk langt bedre enn fisken i naboanlegget, men det var først etter slaktingen det ble klart akkurat hvor stor forskjellen faktisk var. Laksen som hadde fått fôr med krillmel var i følge Polarfeed i snitt cirka 20 prosent større enn fisken som hadde fått standardfôr. Det var i tillegg inntil 3 prosent mindre fett i fileten, samt bedre innfarging på laksen som hadde fått fôr fra Polarfeed.

En lignende sammenligning ble gjennomført av oppdretter på Vestlandet i perioden januar – mai 2011 (på meget lav temperatur), også her med gode resultat.

- Det er få ting som gleder oss mer enn å se at kundene våre får gode resultater. Det finnes ikke noe bedre bevis på at vi er lager godt fôr. Vår erfaring med krill som råvare er utmerket, men oppdretterne bør være bevisst på at litt krillmel i fôret ikke er noen trylleformel i seg selv. Man må ha et godt og marint grunnfôr i bunnen, og balansere fôret på en måte som gjør at man får det beste ut av råvaren. Vår erfaring med krill har lært oss å gjøre dette på en god måte. Når man ser resultatene som ble oppnådd ved anlegget på Helgeland, da er det åpenbart at lønnsomheten ved et godt fôr kan være meget stor selv om fôret i selv er noe dyrere enn vegetabilia-fôrene til våre konkurrenter, sier Even Søfteland i Polarfeed i en pressemelding.