Helseeffekter spores ved hjelp av biomarkører

Biomarkører kan fortelle oss mer om hvordan næringsstoffer fra for eksempel sjømat påvirker helsen. NIFES har utviklet målemetoder for å påvise slike markører.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Av denne grunn er det viktig å utvikle gode analysemetoder for å bestemme innholdet av marine omega-3 fettsyrer som biomarkører i biologisk materiale, sier Pedro Araujo, forsker ved Program for sjømat og helse ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) i en pressemelding. Nytt verktøy gir ny kunnskap Lokale hormoner involvert i betennelsesreaksjoner (eikosanoider) kan også brukes som biomarkører. Prostaglandinene E2 og E3 (henholdsvis PGE2 og PGE3) hører til blant disse. PGE2 og PGE3 dannes i kroppen fra henholdsvis omega-6 og omega-3 fettsyrer og har en viktig funksjon i kroppens immunforsvar. - NIFES har videreutviklet en massespektometrisk metode som kan måle nivåene av PGE2 og PGE3 innenfor et bredt konsentrasjonsområde. Ved å påvise nivået av PGE2 og PGE3 kan man si noe om hvilken type fett vi har spist og om det påvirker kroppens immunstatus, sier Araujo Fordeler med nyuviklet metode Vanligvis brukes helt andre teknikker enn massespektrometer til å påvise prostaglandinger, for eksempel immunoassays, men disse skiller ikke mellom PGE2 og PGE3. Fordelen med den nyutviklede metoden er at den kan skille mellom PGE2 og PGE3. Dette er viktig fordi PGE2 fremmer betennelsesreaksjoner, mens PGE3 er betennelseshemmende. Økt kunnskap om disse og andre biomarkører er viktig for å finne ut hvordan sjømat påvirker helsen vår.