![Livar](https://image.kyst.no/388979.jpg?imageId=388979&width=960&height=960&format=jpg)
Hva er best, fryst eller fersk laks?
Ifølge forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Livar Frøyland, har det ernæringsmessig lite å si hva du velger.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Tilnærmet all laks vi finner i butikkene er nok oppdrettslaks. Og selv om det finnes mange oppdrettere her til lands, kjøper de fôret fra samme sted. Det er nemlig fôret laksen spiser som er viktigst for laksens kvalitet og innhold av næringsstoffer som omega-3, uttalte han til KK.no tidligere i sommer.
Om laksen du velger er frossen eller fersk har altså lite å si. Fryst fisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk.
- Produktene er relativt like, men noen produsenter gjør kanskje litt ekstra for å holde på kvaliteten til fisken. Det betyr likevel ikke at den fryste laksen er dårligere enn den ferske når det gjelder næringsinnhold, forklarer Frøyland til KK.
Fôret som laksen får reduserer risikoen for parasitter, noe som er svært viktig dersom du har planer om å spise fisken rå.
![Ifølge forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Livar Frøyland, har det ernæringsmessig lite å si hva slags laks du velger. Foto: Nifes](https://image.kyst.no/388921.jpg?imageId=388921&width=960&height=960&format=jpg)
- Når fôret varmebehandles vil dette drepe parasittene. Laksen blir gitt et fôr som er varmebehandlet og det er derfor trygt å spise laksen rå, forklarer han.
Selv om oppdrettslaks har vært mye omdiskutert, er det altså best å velge dette dersom du skal lage hjemmelaget sushi.Og selv om enkelte eksperter mener at denne laksen kan inneholde skadelige mengder miljøgifter, viser en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet at nivåene i oppdrettslaks har gått ned fordi innholdet i fôret er endret, skriver KK.