Ikke farlig å spise lever

I en ny rapport basert på forskning gjennomført ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Universitetet i Tromsø kommer det frem at den totale risikoen for kreft blir redusert for de som spiser fiskelever. I dag advarer Mattilsynet barn og kvinner i fruktbar mot å spise fiskelever.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskelever har i uminnelige tider vært en tradisjonell matrett og viktig kilde for å skaffe seg D-vitamin. Kroppen trenger D-vitamin for at skjelettet skal utvikle seg normalt. D-vitamin er et næringsstoff som står i en særstilling fordi det tilføres kroppen enten via kosten eller sollyset. Det finnes få kostkilder til D-vitamin, men i norsk kosthold utgjør fet fisk som laks, makrell og ørret viktige kilder i tillegg til fiskelever og tran. For de aller fleste er sola viktigst for å få dekket kroppens behov for vitamin D, skriver NILU. Fisk og fiskelever har lenge vært en tradisjonell matrett for de som bor i Nord-Norge og er en viktig kilde for D-vitamin hvor lange mørke vintermåneder ellers gir lite sollys. Dessverre har fiskelever også vært blant de mest forurensede matrettene i landet og inneholder relativt sett høye nivåer av persistente (ikke-nedbrytbare) organiske forurensninger (POP), blant annet dioksiner. POPs er en gruppe med meget stabile kjemiske forbindelser eller blandinger av slike. De er skadelige og ofte giftige for miljøet og/eller mennesker. POPer finner en over alt — i mat, dyrefor, jord, luft og vann. Mennesker og dyreliv over hele verden er belastet med at de har POPer i kroppen i konsentrasjoner tett opp mot kritiske grenseverdier. POPer er knyttet til negative helseeffekter, spesielt en økende risiko for kreft. Mattilsynet har frarådet at barn og kvinner i fruktbar alder spiser fiskelever nettopp av helserisikoen. Advarselen er basert på anbefalinger fra EU for tolererbart ukentlig inntak av giftige forbindelser og helserisiko knyttet til eksponering av dioksiner og dioksinlignende forbindelser. I 2006 kunne forskere ved Universitet i Tromsø i samarbeid med Norsk institutt for luftforskning slå fast at POP-nivåer i menneskelig blod er ikke betydelig berørt av inntak av fiskelever. For det første har forskerne studert om inntaket av fiskelever har en effekt på antallet krefttilfeller, og for det andre har en undersøkelse av nær 65 000 norske kvinner vist at det å spise fiskelever ikke er knyttet til økt helserisiko. Faktisk har forskerne funnet ut at den totale kreftrisikoen har vært noe redusert for de som spiser fiskelever. For kreftforskere er undersøkelsen interessant og Tim Key ved Cancer Research UK Epidemiology Unit ved Universitet i Oxford i England uttaler til Royal Society of Chemistry at det betryggende og har rost forskningsarbeidet for å være meget godt utformet. Undersøkelsen innebærer at bidragene til POPer fra fiskelever i Norge er nedenfor de grenser som ellers ville ha gitt økt kreftrisiko. Den potensielle gevinsten for menneskers helse– fra fettløselige vitaminer og essensielle fettsyrer– er større enn de mulige negative effekter, skriver Norsk institutt for luftforskning på sin internettside.