
- Innsikt gir oss muligheter
Den tyske sjømatnæringen mener innovasjon og produktutvikling må til for å møte forbrukernes behov i fremtiden. Ikke minst gjelder dette for sildeproduktene, som taper markedsandeler i Tyskland.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I januar presenterte Norges sjømatråd en omfattende sjømatstudie om tyskeres innkjøps- og matvaner for tysk sjømatnæring og media i Hamburg. Der var også representanter fra den tyske sjømatnæringen samlet for å debattere sjømatstudiens funn. Debattpanelet var enig om at det trengs innovasjon og produktutvikling for å møte konsumentenes behov i fremtiden.
Viktig å forstå forbrukeren
Debattpanelet besto av representanter fra Appel Feinkost, Globus SB-Warenhaus, Gottfried Friedrichs, Laschinger Seafood og FRoSTA. De er alle enig i at informasjonen i sjømatstudien er en unik innsikt i konsumentenes ønsker og behov.
– Vi må forstå forbrukeren for å kunne lage gode og målrettede produkter og reklame. Innsikten fra sjømatstudien gir oss en mulighet til å forstå forbrukeren bedre, sier Kathrin Runge, representant fra Gottfried Friedrichs i en pressemelding på Sjømatrådets hjemmesider.
Andreas Mack, representant fra Laschinger Seafood, er enig med Runge:
– Studien viser at det er viktig å finne mangfoldet. Nå er vi oppfordret til å virkeliggjøre det som ble anbefalt i presentasjonen av studien. Spesielt behov for innovasjon av sildeprodukter
Konsumet av sild er gått tilbake med 22 prosent i alle aldersgrupper i Tyskland. Debattpanelet er enig i at noe må gjøres med sild for å få opp konsumet, spesielt hos de yngre som har kastet seg på sushibølgen.
– Det er ikke sushien som skremmer silden fra markedet. Vi er innovative, men det skjer ikke nok. Kundene vil kjøpe mer halvferdige og ferdige produkter, og vi er ikke kommet dit når det gjelder sildeprodukter i dag, sier Robert Augustin, representant fra Appel Feinkost.
Økt fokus på reklame
Diskusjonen om forståelse av forbrukeren og innovasjon rundes av med diskusjon om bruk av reklame. Også her er panelet enig i at det er en stor sammenheng mellom konsum av sjømat og tilstedeværelse i media, som blant annet Norges sjømatråd sørger for.
– Det er en korrelasjon mellom hvor synlig sjømat er i reklameverdenen og konsumet av sjømat. Det viser at vi også må ha et økt fokus på reklame i fremtiden, sier representant fra FRoSTA, Felix Ahlers.
Norges sjømatråds markedsbudsjett i Tyskland er økt med 5,7 prosent i 2015, fra 22,6 millioner til 23,9 millioner.