Krill (Euphausia superba)

Kapital-innsprøyting i pengesluk

Kjell Inge Røkke har fått på plass ny kapital i krillselskapet Aker Biomarine som i praksis var konkurs. Nå blir krillsatsinga hardt angrepet av et selskap som selger omega 3-produkt basert på laks.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjefen for det amerikanske helsekostselskapet New Chapter, Tom Newmark, er sterkt kritisk til de nye krillproduktene fra Aker Biomarine. Hans selskap selger omega 3-produkt som er basert på villaks fanget i Alaska.

"Upassende" Newmark mener at krill spiller en så fundamental rolle i næringskjeden i havet at den bør få være i fred. Han sier til nettstedet E 24 at krilluttaket i Sørishavet er "et upassende eksperiment". Amerikaneren vil at vi heller skal innta kapsler som er basert på lakseolje, og han har inngått et samarbeid med det norske foretaket Organic House for å få et fotfeste i det skandinaviske markedet.

Newmark har imidlertid ikke kunnet hindre at det nettopp¨er kastet masse ny kapital inn i et Aker-selskap som hittil har vært et eneste pengesluk. Gjennom de fem årene selskapet har avlagt regnskap, er det opparbeidet et samlet underskudd på 856 millioner kroner. I tillegg kommer et underskudd i første kvartal i år på 29 millioner kroner. Dermed er det akkumulerte underskuddet kommet opp i 885 millioner kroner. Kapitalinnskuddene er følgelig basert på ei tru om at krilloljeproduktene fra Aker Biomarine skal bli en kommersiell suksess.

Enormt tap Analytiker Henrik Sinding i Carnegie har i den analyse anslått at Aker Biomarine vil tape 130 millioner kroner i år, 28 millioner kroner neste år, og 11 millioner kroner i 2012. I så fall vil det akkumulerte underskuddet om to og et halvt år ha kommet opp i 1.025 millioner kroner.

Et spørsmål videre framover er hvor mye krillolje Aker Biomarine får produsert. Selskapet skal ha kapasitet til å produsere 2.000 tonn krillolje i året, men de kvantaene som er sannsynlig de nærmeste årene, ligger langt unna slike volum.

Rett før ei finansiell omstrukturering og en emisjon som var endelig oppgjort tirsdag, hadde selskapet ei obligasjonsgjeld på 750 millioner kroner som sto til forfall denne måneden. Dessuten var selskapet gjennom Akers Seafoods Holding skyldig sin hovedeier Aker ASA (har vel 82 prosent av aksjene)rundt 510 millioner kroner. Kassen i Aker Biomarine var tom, og selskapet kunne aldri ha innfridd sine forpliktelser.

Ny kapital I går stilte Aker ASA en garanti for obligasjonslånet som etter avtale med obligasjonsinnehaverne har fått lånet kuttet til 305 millioner kroner, mens løpetida er forlenget med tre år. Det meste av gjelda til Aker er konvertert til ny aksjekapital på 488 millioner kronert, og alt i alt er den totale gjelda til Aker Biomarine redusert med rundt en milliard kroner til rundt 400 millioner kroner.

Kontantemisjonen ble overtegnet med 16 prosent, slik at maksbeløpet på 638 millioner kroner fordelt på et tilsvarende antall nye aksjer ble nådd. Det er bemerkelsesverdig i hvilken grad konsernledelsen i Aker Biomarine og styremedlemmer personlig har deltatt i emisjonen.Dermed har de også singalisert ei sterk tru på selskapets muligheter.Den jevne aksjonær har vært langt mer i tvil, ettersom aksjekursen har stupt fra rundt 10 kroner 1. februar i år til kroner 1,70 i går.