Økonomisk nedgang - stabilt sjømatkonsum
Trondheim: - Forbrukerne har begynt å merke den økonomiske nedgangen på lommeboka og flere steder i Europa har man hatt ett fall i forbrukernes økonomiske forventninger. Likevel går laksekonsumet opp, forteller Egil Sundheim fra EFF.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Under Nor-Fishing seminaret til Nordea og Eksportutvalget for fisk (EFF) kom det frem at forbrukerne har begynt å merke den økonomiske nedgangen på lommeboka. Dette har likevel ikke noe å si på den totale sjømatkonsumet, hevder Egil Sundheim fra EFF. Det som endres er type sjømat som handles inn og hvor den spises, legger han til. Fra restaurant til dagligvarer - Når det kniper søker forbrukeren mot det nødvendige, sier Sundheim. Istedenfor å gå på restaurant å spise sjømat, handles sjømaten i dagligvarebutikken og tilberedes hjemme. Restauranter og lunsj spisesteder merker nok en reduksjon i omsetning på grunn av at færre spiser ute, mens "take away" stedene får et oppsving. Laksekonsumet opp - Flere steder i Europa har man hatt ett fall i forbrukernes økonomiske forventninger, men likevel går laksekonsumet opp, forteller Sundheim. Sjømat kommer inn under en såkalt resejonsresistent varekategori, eller varer som er motstandsdyktig overfor økonomiske nedgangstider og grunnen er at det er et større fokus på helse forklarer han videre. Sjømatkonsumet går derfor ikke ned totalt sett som følge av økonomisk nedgang, men forbrukeren endrer mønster. Hummer og østers blir byttet ut med billigere varer som laks og seabass, så her er det om å gjøre å følge markedet.