
Laksen blir hva den spiser
Fôret til laksen er sammensett av næringsstoffer som den trenger og det varierer gjennom livsløpet. Akkurat som deg og meg blir laksen hva den spiser.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Helt siden starten på oppdrettsnæringen på 70- tallet har ernæringsforskere arbeidet for å finne ut hvilke og hvor mye av de ulike næringsstoffene laksen trenger, og hvordan man kan lage et godt fôr som laksen vil ha og vokser optimalt på. Laks lever deler av livet sitt i ferskvann (ferskvannsfasen) og deler av livet sitt i saltvann (sjøvannsfasen), skriver matportalen.no. I naturen spiser laksen små byttedyr fra elven før den vandrer ut i sjøen, mens den spiser andre byttedyr, som fisk, i saltvannsfasen. Laksen trenger riktig mengde fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler i maten i forhold til hvor den er i livsløpet for å vokse godt og ha god helse. Næringsinnholdet i kommersielt fiskefôr vil variere avhengig om fisken er ung eller gammel. Matpakke for laksen I dag fôres oppdrettslaks med tørrfôr formet som pellets. Hver pellet er en matpakke med næringsstoffer som laksen trenger: fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Tradisjonelt har fiskefôr bestått av 40-60% fiskemel og 20-30% fiskeolje. Fiskemelet inneholder hovedsakelig proteiner, som er byggesteinene i kroppen, og fiskeoljen inneholder fett, som brukes til blant annet energi og energireserver. Fiskemel og fiskeolje lages av fisk som kolmule, øyepål, tobis og lodde fra fiskeriene Karbohydratene i fiskefôr kommer fra hvete og mais. Karbohydrater er sukkerarter og stivelse, som brukes som energi i kroppen. Ved trykk og varmebehandling gjennom fôrprosessen kommer karbohydratenes forklistrende effekt frem og er med på å gi pelleten en god fysisk kvalitet. Fiskefôr inneholder også en blanding av vitaminer og mineraler. Vitaminene og mineralene er viktig for ulike funksjoner i kroppen. Fôrtilsetninger Fiskefôr inneholder også noen tilsetningsstoffer.Astaxanthin: Laksefisk er naturlig rød i kjøttet på grunn av fargestoffet astaxanthin. I saltvann blir laksen rød når den spiser krepsdyret raudåte, mens den i ferskvann blir rød når den spiser krepsdyret marflo. Laksefôr innholder syntetisk astaxanthin, som har den nøyaktig samme kjemiske formen som astaxanthin i raudåte og marflo. Bindemidler: Celluloser, alginater og guargum er vanlige bindemidler i norsk fiskefôr. Cellulose utvinnes fra planter, alginat utvinnes fra tang og tare og guargum utvinnes fra belgplanter. Alginat og guargum danner fortykkende og geldannende løsninger som absorberer væske. Løsningene gir fôret en god konsistens og reduserer fôrspill. Antioksidanter: Alle fôrblandinger med et høyt innhold av fett skal være tilsatt godkjente antioksidanter for å hindre at fôret harskner. Brukte antioksidanter i fiskefôr er ethoxyquin, butylerthydroksytoluen (BHT), vitamin E og vitamin C. Kvalitetskrav Alle fôrmidler må tilfredsstille kvalitetskrav. Det må inneholde aminosyrer, fettsyrer, vitaminer og mineraler og skal ha en god smak, slik at fisken spiser fôret. Virksomheter som produserer fiskefôr må følge de norske IK-mat reglene og blir kontrollort og godkjent av Mattilsynet. Dette følger reglene i ”Forskrift om tilsyn med fôrvarer til fisk og andre akvatiske organismer”.