
- Landbasert oppdrett er veien fremover
Danmark: En ny type landbasert resirkuleringsanlegg har forsterket troen på at landbasert oppdrett er fremtiden i Danmark. - En landbasert produksjon av fisk med en høy grad av resirkulering av vann og utnyttelse av næringsstoffer er veien frem, sier prosjektlederen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Det er mulig å produsere store mengder laks til en konkurransedyktig pris, uten å belaste miljøet, sier gründeren bak Danish Salmon, Søren Frandsen på Orbicons hjemmesider.
Danish Salmon er i ferd med å ferdigstille et produksjonsanlegg, som i første omgang skal levere 2000 tonn laks hvert år. Det nye anlegget henter saltvann i Skagerak, men renser og resirkulerer alt vannet og leder det til lokale sigevann, som fører til minimale påvirkninger av miljøet. Anlegget vil bli det første av sitt slag i Danmark.
- Den globale produksjonen av fisk foregår ofte i åpne merder i haver, hvor det medfører høye utslipp av næringsstoffer og antibiotika. Derfor vil den globale utviklingen gå i retning av å redusere mengden av åpner merder, men produksjonen i lukkede anlegg vil øke, sier mannen bak det nye prosjektet.
Eksperter på lukket produksjon
Han mener Danmark etter hvert har utviklet seg til å bli ekspert på produksjon i lukkede merder.
- I Danmark har fisk gjennom en årrekke blitt oppdrettet i lukkede systemer, der man resirkulerer vannet. Det har ført til oppbygging av en ekspertise som nå gjør det mulig å kommersialisere produksjonen i fullskala, sier han.
Selskapet, Orbicon har bistått Danish Salmon med å gjennomføre det nødvendige arbeidet for å oppnå miljømessige myndighetsgodkjennelser av prosjektet.
- Anlegget er teknisk og miljømessig meget interessant, fordi produksjonsformen på land sikrer en meget lav miljøbelastning og svært lavt vannforbruk, sier sivilingeniør Torsten Ostenfeld fra Orbicon.
Saken fortsetter under bildet

- Prosjektet viser vei
Thomas Lomholt har fungert som bindeledd mellom Danish Salmon, Orbicon og de avdelinger i kommunen som har utført kontrollarbeidet i prosjektet. Han mener den nye metoden viser vei for resten av bransjen.
- En landbasert produksjon av fisk med en høy grad av resirkulering av vann og utnyttelse av næringsstoffer er veien frem. Det er veldig spennende for Hirtshals, men også for hele akvakulturbransjen. Prosjektet viser vei for bransjen, sier Lomholt.