Ola Braanaas

Lei av mediekjør mot oppdrettsnæringen

Romjulsintervjuene: Styreleder i Firda Sjøfarmer, Ola Braanaas, er lei av det ensidige negative mediekjøret mot oppdrettsnæringen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Henrik Wiedswang Horjen

- Det entydige mediekjøret og jaget mot oppdrettsnæringen har irritert meg i løpet av året som har gått. Media er blitt nærings fiendtlig og en budbringer for populismen som undergraver verdiskapningen i Norge, sier styreleder i Firda Sjøfarmer Ola Braanaas.

Braanaas fremhever kunnskapsmangel som en vesentlig faktor og viser blant annet til de seneste rapportene som sier at man ikke kan dokumentere at lakselus har noen bestandsregulerende effekt for villaksen.

Næringen bruker milliardbeløp på å bekjempe en naturlig parasitt basert på tro, og Braanaas mener man til en viss grad må akseptere føre var prinsippet, men at det er en grense for alt.

- Næringen og myndighetene har sammen oppnådd gode resultat i arbeidet mot lakselus, og tiden er nå inne for å la tiltakene virke fremfor å jage på med nye storskalaforsøk i milliardklassen hvor effektene ikke er faglig begrunnet, sier Braanaas før han tillegger:

- Oppdrettsnæringens arbeid i lusebekjempelsen har gått media og opinion ”hus forbi”. Vi har som næring en pedagogisk utfordring med å fortelle vår historie ovenfor omverdenen. Dette er en enorm utfordring, da det er nettopp denne som setter næringens rammebetingelser, sier Braanaas.

Artikkelen fortsetter under bildet..

VIL MEDIEKJØRET TIL LIVS: Styreleder i Firda Sjøfarmer, Ola Braanaas, har sett seg lei på det ensidige negative medekjøret mot oppdrettsnæringen. Media er blitt nærings fiendtlig og en budbringer for populismen som undergraver verdiskapningen i Norge, sier Braanaas.

Misoppfatning hos opinionen

Han mener det er en utfordring når opinionen sitter med den oppfattningen at oppdrettsnæringen forsøpler hele norskekysten med næringssalter mens forskningsmiljøene konkluderer med at Norskekysten er næringsfattig. Braanaas mener det er problem at media fokuserer på punktbelastninger under et oppdrettsanlegg og ikke klarer å se helheten.

I oppdrettsveteranens øyne fremheves ikke dette nok i mediene.

- Det har vært et eventyrlig villaksfiske i 2011, denne utviklingen for villaksen er absolutt gledelig, og i tråd med oppdrettsnæringens ønsker. Men det er underlig at næringen igjennom de siste 20 år så ensidig har vært syndebukk for villaksens nedturer uten at den samtidig blir kreditert for oppturene.

- Her er det tydeligvis kunnskapshull, eller i verst fall bevisst manipulasjon som legges tilgrunn i en næringsfiendtlig agenda med det for øye å ødelegge livs grunnlaget for folk langs Norskekysten, antyder oppdrettsveteranen.

Les flere romjulsintervjuer: PD og rømming skapte uheldig fokus Har storinvestert etter gode lakseår

Antyder harmonerende prisjustering

Inn mot året vi nå er på vei inn i ser Braanaas for seg to trekk han mener det blir særdeles viktig å forfølge.

- Holde fokus på kostnadene blir av stor betydning i året som kommer. At vi klarer å holde marginene så gode som mulig ved å opprettholde lave kostnader er noe som vil komme mer til syne når prisene ligger på et lavere nivå, sier Braanaas.

Markedsandelene sjømatnæringen har tatt i den krevende høsten som har vært mener Braanaas er signaler på at man er på rett vei.

- Volummessig har 2011 hatt en svært gledelig utvikling. Det er positivt både for konsumet, samtidig gir det også gode signaler for prisutviklingen fremover. De lave prisene har resultert i høyt konsum, og når kurvene møtes vil vi få en mer harmonerende prisjustering, antyder Braanaas.

Gir honnør for lakselusbekjempelse

Hva tror du blir den viktigste utfordringen for oppdrettsnæringen i 2012?

- Fortsette det gode arbeidet i bekjempelse av lakselus og forbedring av biologi blir viktig også i 2012. Mattilsynets seneste rapporter viser at innsatsbekjempelsen av lakselus har gitt resultater, og at lakselus gir så liten bestandsregulerende effekt på villaksen også i 2012 er av betydning for næringen. Det gode arbeidet må videreføres, og det er noe alle må jobbe med. Både næringen som helhet og de enkelte selskapene, sier Braanaas.