Frank Nilsen

Maner til forsiktighet om Slice skal gjenintroduseres

Professor i fiskehelse ved Universitetet i Bergen, Frank Nilsen oppfordrer til forsiktighet om Slice skal tas i bruk igjen i Nord-Trøndelag. – Det er fort gjort å sitte igjen med bare resistente lus.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

I en sak på Kyst.no i går, ble det meldt om at man hadde registrert mindre resistensproblemer med Slice i Nord-Trøndelag og Helgeland, og at man derfor nå vurderer å gjeninnføre legemiddelet til vinteren igjen.

- At det kan ha blitt mindre resistens i det området er ikke helt usannsynlig. Det har jo i en periode blitt brukt andre midler, som sannsynligvis har slått i hel mange av de Slice-resistente lusene. Sånn sett er det bra at det har blitt brukt andre legemidler i perioden, sier han.

For dessverre for oppdretterne er ikke Slice-resistens noe lusen kvitter seg med sånn helt av seg selv, bare den ikke blir utsatt for stoffet en periode.

- Vi har sett på de lusestammene vi har testet på i laboratoriet, at lusen har minimal kostnad knyttet til å være resistent mot Slice. Behandling med andre legemidler kan jo derfor ta knekken å mange av de resistente lusene, men helt kvitt dem blir man ikke. Det vil alltid være noen resistente lus igjen, slik at om man begynner å bruke middelet på nytt, så vil en nok en gang begynne å selektere på de Slice-resistente, sier han.

Om det er lurt eller ikke å ta middelet i bruk igjen til vinteren vil ikke Nilsen konkludere med sikkerhet.

- Det kan hende det er forsvarlig, men det kan også hende det ikke er det. Skal middelet tas i bruk igjen må man tenke seg godt om. Det må kjøres sensitivitetsundersøkelser før det brukes. For det er slik jeg ser det fort gjort at man plutselig sitter igjen med kun slice-resistene lus, sier Nilsen.

Skjer det, vil en ny runde med Slice-pause ha lite effekt