Fjorddeponi, Førdefjorden

Miljødirektoratet: Derfor ga vi grønt lys til sjødeponi

Etter en samlet vurdering av fordeler og ulemper i tråd med forurensningsloven, var Miljødirektoratets anbefaling at det kan gis tillatelse til Nordic Minings planlagte gruvedrift i Engebøfjellet med strenge vilkår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ellen Hambro. Foto: John Petter Reinertsen/Miljødirektoratet

Nordic Mining ASA søkte i 2008 om tillatelse etter forurensningsloven til utvinning og oppredning av rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane, og tillatelse til å etablere deponi for avgangsmasser i Førdefjorden.

Klima- og miljødepartementet ba i desember i fjor Miljødirektoratet om en helhetlig anbefaling av om det bør gis tillatelse etter forurensningsloven dersom reguleringsplanen etter plan- og bygningsloven for tiltaket ble godkjent av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Vi sendte vår vurdering til departementet i midten av februar. Den har vært unntatt offentlighet inntil departementene nå har avgjort saken, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding på sine hjemmesider.

Forurensningslovens system

Etter forurensningsloven er all forurensning i utgangspunktet forbudt. Tillatelse kan likevel gis der forurensningsmyndighetene finner det forsvarlig etter å ha veiet fordeler og ulemper. All norsk industri som driver en forurensende virksomhet, må ha slike tillatelser for å drive lovlig.

Når forurensningsmyndighetene tar stilling til om tillatelser skal gis, skjer det på bakgrunn av en bred skjønnsmessig vurdering. Avgjørelsen skal basere seg på forurensningslovens prinsipper, på gjeldene praksis i lignende saker og på eventuelle overordnete politiske signaler.

Vurderingen skal også integrere prinsippene i naturmangfoldloven. Det må dessuten tas stilling til om kravene i vannforskriften er til hinder for at tillatelse kan gis. Annet regelverk kan også gi føringer.

– Det er ingen enkel vurdering av søknaden fra Nordic Mining. Det er åpenbare ulemper for miljøet ved å etablere gruvevirksomhet. Samtidig medfører det en rekke positive effekter for samfunnet. Det er vår jobb etter forurensningsloven å veie disse hensynene opp mot hverandre. Vår konklusjon var at fordelene ved tiltaket er større enn ulempene. Med de vilkår og avbøtende tiltak vi foreslo, var det derfor vår anbefaling til departementet at det kunne gis tillatelse til gruvedrift i Engebøfjellet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Miljødirektoratet nevner i det følgende flere punkter som veier for og imot opprettelsen av et sjødeponi i Førdefjorden. Les alle punktene her (ekstern lenke).