Nifes logo tilpasset

Mindre bukfett med peptider i dietten

Ny forskning hos NIFES viser at hydrolyserte proteiner, peptider, fra fisk kan påvirke produksjon og fordeling av gallesyrer og dermed redusere utviklingen av fedme hos rotter.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Overvekt er et økende problem nasjonalt og internasjonalt, men kan forebygges, blant annet gjennom et balansert kosthold. Her har fisk og annen sjømat en naturlig plass. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har gjort flere forsøk hvor rotter er blitt fôret med fiskeproteiner i hydrolysert form, det vil si nedbrutt til kortere bestanddeler kalt peptider. Når melkeproteinet i fôret erstattes med hydrolyserte fiskeproteiner øker innholdet av gallesyrer i kroppen og rottene utvikler mindre fettvev, spesielt i buken (abdomen). Nå forsøker NIFES å finne de bakenforliggende mekanismene til dette, står det i en pressemelding fra bedriften. - Nye resultater viser at kilden til de hydrolyserte proteinene, og hvilken oppbygning de har, kan påvirke produksjonen av gallsyrer i kroppen, og dermed utviklingen av fedme, sier Bjørn Liaset, forsker ved NIFES i Bergen.

Liaset forklarer det slik: Proteiner er bygget opp av aminosyrer, og proteiner fra ulike kilder er bygget opp av varierende mengder av de ulike aminosyrene. Proteiner fra fisk og sjømat er for eksempel rik på taurin sammenliknet med de fleste andre proteinkilder (blant annet melkeprotein , også kalt kasein og soya). Både hos mennesker og gnagere (mus og rotter), binder taurin seg til gallesyrer i fordøyelsessystemet. Taurin er viktig både for dannelsen av gallesyrer i kroppen og for den funksjonen gallesyrene har. En viktig oppgave er å dele de store fettdråpene som kommer ut i tarmen i mindre dråper og slik spille en viktig rolle i fettfordøyelsen. I tillegg virker gallesyrer som et signalstoff, som påvirker fettomsetning og fettforbrenningen.