Periphylla manet

Mye brennmaneter i sjøen i sør

Fra Sørlandet rapporteres det om doble mengder av brennmanet i forhold til et normalår. Forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen vil ikke rope varsku ennå, men mener det vil være fornuftig å følge med utover sommeren.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Fra Sørlandet rapporteres det om doble mengder av brennmanet i forhold til et normalår. Forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttets stasjon i Flødevigen vil ikke rope varsku ennå, men mener det vil være fornuftig å følge med utover sommeren.

- Vi kan dessverre ikke gi noen sikre prognoser med hensyn til brennmanet, men har observasjoner fra Flødevigen på om lag to ganger et normalår for brennmaneter hittil i juni, sier Jelmert. Han sier dette også sammenfaller med observasjoner fra Biologisk stasjon i Drøbak.

- Vi kan ikke si sikkert om bestanden vil øke eller minke, men det er forholdsvis mye små maneter, så det kan tenkes de vil gjøre enda mer av seg hvis næringstilgangen tillater rask vekst, sier han.

Han understreker at mengdene som nå er observert, er godt innenfor naturlig variasjon. - I tillegg til næringstilgang, vil vær og vind i stor grad bestemme om varmere overflatevann med glassmanet, eller kaldere dypvann med brennmanet vil dominere kysten.

Ikke bare brennmaneter På senvåren kom det meldinger om mye maneter på Vestlandet, blant annet fra Austevoll og noen oppdrettere var bekymret for om dette ville gi problemer i forbindelse med lusebehandling. - Etter nærmere undersøkelse viste det seg at dette var den hjemlige vanlige kammaneten Bolinopsis infundibulum. Den er ganske lik den fremmede kammaneten Mnemiopsis leidyi, men foretrekker lavere temperaturer enn sistnevnte. Vi anser Bolinopsis som uproblematisk - ingen av kammanetene har gifter i vanlig forstand og Bolinopsis opptrer vanligvis i sesongen hvor oksygenforholdene er gode. Behandlingen gikk så vidt jeg forsto uten problemer som kunne knyttes til manetene, sier han.

Fra før skal visstnok Mnemiopsis leidyi ha forårsaket noen problemer når den har opptrådt i store tettheter, typisk i august til september.

- En regner først og fremst med at det er oksygenstress som er problemet ved kammaneter. Dette kan også være et problem ved høye tettheter av glassmanet –som også opptrer i en sesong med lavere oksygenverdier.

Jelmert viser ellers til at oppdrettsnæringen har etablert en beredskap mot maneter. Denne er å finne på Fiskeridirektoratets beredskapsportal. - Jeg tror det nok vil være fornuftig å holde en viss oppmerksomhet på dette fremover sommeren, sier han.