Pan logo

Nordea har tapt 1,1 milliard kroner på Pan Fish

Nordea har tilsammen tapt 1,1 mrd. kroner på eierskapet i Pan Fish.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

Siden krisen satte inn for fullt i børsnoterte Pan Fish ASA i 2002, valgte Nordea sammen med flere andre banker å ikke slå selskapet konkurs. Istedet har bankkonsortiet valgt massiv konvertering av gjeld til egenkapital, samtidig som de har tilført Pan Fish stadige doser med likviditet. På denne måten har bankene fått en stadig større eierandel i Pan Fish. Når Nordea nå selger er de størst aksjonær i Pan Fish med en eierandel på 50%.

Kjapt salg Banksjef og ansvarlig for kyst i Nordea, Egil Valderhaug, sier til kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at det bare er 14 dager siden Fredriksen-gruppen fremsatte kjøpstilbudet til Nordea. Gruppen har etter det Valderhaug tror, fremsatte det samme tilbudet overfor de andre bankene. - Ved siste emisjon klargjorde vi Pan Fish for salg. Etter den tok det bare dager før Fredriksen-gruppen kom på banen, sier Valderhaug. Han er lettet over at salget av Nordeas andeler i Pan Fish er over, og understreker at det aldri har vært bankens intensjon å bli sittende med akjseposten lenger enn nødvendig. - Slik vi kjenner Fredriksen tror vi han kan få mye ut av eierskapet i Pan Fish, sier Valderhaug.

Ikke EU-press Egil Valderhaug tilbakeviser at salget av Pan Fish har sammenheng med at bankene blir beskyldt for å holde kunstig liv i oppdrettsselskaper. Det har nemlig blitt fremsatt argumenter fra skotsk side om at det norske bankvesenet, som delvis er eid av staten, subsidier oppdrettsselskaper når de ikke for lenge siden har slått et selskap som Pan Fish konkurs.- Dette har ikke vært tema i vårt arbeid med Pan Fish, sier Valderhaug bestemt.