Norsk oppdrettslaks er ikke giftig!

Norges Naturvernforbund gjengir feilaktige påstander om oppdrettslaks. Påstander i BBC har ført til at både den siterte forskeren og det britiske næringsmiddeltilsynet har dementert påstandene. Naturvernforbundet gjentar de forvrengte sannhetene, og norske medier henger seg på, heter det i en pressemelding fra NFF.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

?Skotsk oppdrettslaks har ti ganger høyere innhold av PCB og dioksiner enn villaks?, skriver Norges Naturvernforbund i en pressemelding i dag. Sannheten er at PCB og dioksininnholdet i mat er redusert med 75 prosent i fra 1982 ? 1997. Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, som kontrollerer norsk oppdrettsfisk, tilbakeviser påstandene fra Norges Naturvernforbund.. Dette sto å lese i The Independent i går: (av Steve Connor og Kate Watson-Smyth) Det framsto som en sjokkerende nyhet. Farlig høye nivå av kreftfremkallende kjemikalier har blitt funnet i fiskekjøttet til oppdrettslaks. Men som ved mange skrekkscenarioer om mat i det siste, sannheten var en annen enn det som ble framstilt i media. Onsdag hevdet BBC at oppdrettslaks inneholdt nivåer av PCB og dioksiner som var 10 ganger høyere enn nivåer i villlaks. BBC hevdet også at Verdens helseorganisasjon (WHO) var så bekymret over funnene at de anbefalte en reduksjon i inntaket av oppdrettslaks på 90 prosent. Imidlertid ble det raskt fastslått at funnene som BBC-historien bygget på, ikke er i overensstemmelse med hva BBC påstår. Så nå har det britiske næringsmiddeltilsynet ?Food Standards Agency ?(FSA) gått til angrep på BBC for å spre desinformasjon til publikum for å få forhåndreklame for TV-programmet sitt. ?Det er ikke noe nytt i funnene. BBC har forstørret fakta for å skape blest om søndagens TV-program? sier en talsmann for FSA. Videre har forskeren bak resultatene reagert på måten funnene har blitt mistolket på. Ja, hun har funnet PCB i skotsk oppdrettslaks, men med samme nivå som for fire år siden, og nei, de er ikke 10 ganger høyere enn nivåene i villlaks. ?Jeg har bedt BBC om å korrigere nettsidene sine, og om å gå ut med en unnskyldning. Jeg frykter at disse feilaktige opplysningene spres, og at jeg blir anklaget for å skape et skrekkscenario,? sier Miriam Jacobs, en deltids lektor ved Universitetet i Surrey, og doktorgradstudent i toksokologi. PCB og dioksiner lagres lett i fettdepoene til dyr og mennesker. Spor av PCB kan lagres i oppdrettslaks fordi den har spist fôr laget av konsentrert fiskeprotein framstilt fra industrifisk. I en studie laget av Ms Jacobs, i samarbeid med forskere fra the United States Environmental Protection Agency, viser at eldre oppdrettslaks inneholdt mer PCB enn yngre fisk - et ventet resultat utfra tidligere forskning. Forskerene sa i et vitenskapelig dokument publisert i fjor, at folks eksponering for disse stoffene etter å ha spist oppdrettslaks ?kan registreres for storspisere, men en slik svært begrenset undersøkelse kan ikke føre til nasjonale advarsler.? MS Jacobs sa at analysene ikke fant PCB-konsentrasjoner i oppdrettslaks som viste klare avvik fra tidligere målinger. ?Mer forskning som omfatter et større utvalg er nødvendig for å fastslå rekkevidden av problemet, og for å finne mulige årsaker til PCB enten det er fiskefôr, miljø eller noe annet?, sier hun. Den anbefalte grensen for PCB og dioksin i britisk kosthold er 10 piktogram per kilo kroppsvekt. Ms Jacobs fant PCB nivå i skotsk oppdrettsfisk som varierte fra 9 til 25 piktogram pr gram laksefett. Selv om PCB-nivået i noen tilfelle var over de anbefalte nivå, insisterer FSA på at helsegevinsten ved å spise flere fiskemåltider i uka overgår den potensielle risikoen fra dioksin og PCB. ?Som med alle anbefalte grenseverdier, er det innebygde sikkerhetsmarginer, så derfor vil økende verdier være innenfor sikkerhetsmarginene snarere enn å være en helserisiko? uttaler FSA. ?Den beste måten å unngå å bli eksponert for PCB og dioksin gjennom mat er å redusere belastningene på miljøet. Undersøkelser har vist at inntaket av disse stoffene i mat har gått ned med omtrent 75 prosent fra 1982 til 1997.? FSA vurderer å skrive en formell klage til BBC etter de feilaktige fremstillingene om lakseforskningen. John Webster, en forsker hos Scottish Quality Salmon, en paraplyorganisasjon for næringa der sier: ?PCB finnes i det meste av maten vi spiser. Laks har blitt uthengt som et særlig problem, men vi har visst om dette lenge, og vi har også lenge jobbet for å minimalisere problemet?.