Ny embalasje og nye muligheter

Saltfisk i plastskåler holder like god kvalitet som den som er pakket i tradisjonelle pappkartonger. Den kan transporteres og lagres sammen med andre matvarer og er godt mottatt av markedet, skriver morefosrk.no.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Møreforsking har gjennomført to års lagringsforsøk for å teste den nye emballasjen sammen med bedrifter i regi av Bacalaoforum. Saltfilet i plastskåler fungere bra, men i noen tilfeller ble lake liggende i bunnen av skålene. Dette påvirket ikke kvaliteten på de nederste filetene, men det så ikke innbydende ut. Slik lakeavrenning har vist seg å kunne forebygges gjennom økt avrenningstid før pakking. Prøvene har vært lagret på kjølelager og prøveuttak er analysert 6 ganger for å teste kvaliteten. For å simulere reell transport ved at varene losses av kjølebil, kanskje blir stående ute litt – et såkalt ”brudd i kjølekjeden”, ble paller med fisk kjørt ut av lageret en dag i måneden de 4 første månedene. Dette viste seg ikke å påvirke kvaliteten negativt. Gjennom forsøk ble enkeltfileter fulgt, og resultatene viser at saltfilet pakket i plastskål hadde omtrent 5% høyere vekt enn saltfilet i pappkartong. Disse forskjellene ble større i det siste året med lagring. I de analysene Møreforsking har gjort, har produktet vist seg å være stabilt. Vi fant ikke forskjeller på fisken som var lagret i plastskål i forhold til pappkartonger når det gjaldt pH, vann-, salt, aske og proteininnhold. Mikrobiologiske undersøkelser gjort av Fiskeriforskning, viste at CO2- anriket atmosfære hindret utvikling av rødmidd. Bakterieveksten i utvannet saltfisk ble mindre hvis saltfisken var lagret over et år. Det ble ikke funnet forskjeller i harskning mellom filet i de ulike emballasjetypene. Sensoriske egenskaper ble undersøkt av Matforsk. Mellom 4 og 24 måneders lagring ble det ikke funnet forskjeller i harskningskomponentene, og fisk lagret i plastskåler så hvitere ut enn de som var lagret i pappkartong. Et problem var at det samlet seg lake i bunnen av plastskålene. Det ble derfor utført et tilleggsforsøk med pakking av saltbrosme. Denne ble pakket i plastskåler etter 7 og 14 dagers avrenning på palle. Det ble betydelig mindre avrenning av fisken som var avrent 14 dager, mens det ble påvist litt lake i bunnen på fiske pakket etter 7 dagers avrenning. Vi konkluderer med at plastemballasje er godt egnet som ny emballasje til saltfisk. Den nye emballasjen har fungert like godt som tradisjonell emballasje og har sine klare fordeler innen transport og lagring. Positive effekter ved bruk av plastemballasje er mangel på lukt, og det at fisken holder seg hvit og fin. Ved pakking i plast kan også tilsetning av CO2 gjøre det mulig å forhindre rødmidd. Saltfisk som pakkes i plastskåler må avrenne i en periode før pakking for å hindre lakedannelse i bunnen. De nye klærne har vist seg å være egnet, så nå gjelder det å skreddersy dem i forhold til markedets ønsker med tanke på emballasjestørrelse og farge. Dette markedsarbeidet er i gang.