Ny og betydningsfull kunnskap om lakselusens livssyklus

Ny forskning viser at lakselusen har en litt annen livssyklus enn det som til nå har vært kjent. - Disse funnene er av stor betydning for videre eksperimentelle studier, tolkningen av lakselusens biologi og for fremtidig kontroll, mener forsker Christiane Eichner, ved Universitetet i Bergen (UIB)/SLRC .

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

Dette kom frem under årets luseseminar i regi av Sea Lice Research Centre (SLRC) i Bergen.

- I nærmere 50 år har det vært aksept for at lakselusen (Lepeophtheirus) har ti stadier i sin livssyklus som alle er skilt med et skallskifte(to nauplius stadier, ett copepoditt stadium, fire chalimus stadier, to preadulte stadier og til slutt et adult stadium). I tillegg har man også trodd at lakselusen, som den eneste kopepoditten, har hatt åtte pre-nauplius stadier. Nå kan vi dokumentert at dette er feil, forteller Eichner. Vår forskning viser at det bare er to chalimus-stadier og ikke fire som først antatt. Det betyr at lakselusen ikke skifter skall mellom det som tidligere var chalimus I og II, og mellom chalimus III og IV. Lakselusen har derfor bare åtte stadier som blir skilt av med skallskifte. Videre har lakselusen også bare seks pre-nauplius stadier, som andre kopepoder, og ikke åtte som først beskrevet, forklarer forskeren.

Les den vitenskapelige artikkelen om funnet her

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ny livssyklus: Lakselusen har bare åtte stadier, som blir skilt av med skallskifte, og ikke ti som først antatt. Den nye livssyklusen vil derfor skjematisk se slik ut. Foto: SLRC

Av stor betydning

- Disse funnene er av stor betydning for videre eksperimentelle studier og for tolkningen av lakselusens biologi. I tillegg er det viktig for fremtidig kontroll og utvikling av en eventuell vaksine. Lakselusen er en plagsom parasitt for oppdrettsnæringen, og på grunn av de store økonomiske og miljømessige effektene har det ført til en betydelig innsats for å kontrollere spredningen av den. Resistens mot de fleste medikamentene som er i bruk er en stor utfordring, men ny kunnskap rundt antall skallskifter vil uansett være viktig for fremtidig forskning og lakselusbekjempelse, avslutter Eichner.