Nytt og bedre stamfiskfôr for torsk
Det har vært spekulert i om grunnen til at eggene fra oppdrettstorsk er av dårligere kvalitet enn villtorsken skyldes ernæringsmessige årsaker. Forskningsresultater viser i midlertid at at stamfiskfôret har en god ernæringssammensetning.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Det er slått fast at eggkvaliteten hos oppdrettstorsk er dårligere enn hos villtorsken. Videre har det i forskningsmiljøene blitt spekulert i om det kan skyldes ernæringsmessige forhold. NIFES, Havforskningsinstituttet, Marine Harvest Cod (før CCN), Havlandet Marin Yngel og Sagafjord Sea Farm har sammen stått for et enormt forskningsprosjekt som har gått over tre år hvor man har sett nærmere på torskens ernæringsbehov. - Det spesielle med stamfisk av torsk er at den brukes over flere år, og det har vært fryktet at den rett og slett blir utarmet fordi den blir tappet for enkelte næringsstoffer over tid, sier prosjektleder Grethe Rosenlund i Skretting ARC. Resultatet fra forskningen viser at det ikke er noe som tyder på at fiskefôret inneholder næringskomponenter som svekker gyteresultatet over tid. Derfor har vi valgt å fortsatt ha et spørsmålstegn ved om fisken utarmes etter gyting, sier Rosenlund.
Arkidonsyre - Sammen med våre samarbeidspartnere har vi skaffet oss svært viktig kunnskap om fettsyren arakidonsyre (ARA), sier Rosenlund. Vi har med forståelsen av denne fettsyren kommet et stort steg lenger i torskens reproduksjonsfysiologi ved å kartlegge hvordan den påvirker torsken i gytesesongen. Fettsyren viser seg å være en viktig faktor for gonadeutvikling og fekunditet, men mindre effekt på kvalitet. Feil mengder gir negativ effekt, og det gjelder både dersom det er for mye eller for lite.
- Det er svært viktig å kunne utvikle et godt stamfiskfôr, sier Erlend Waatevik, fra Skretting til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Ettersom prosjektet har pågått har vi endret og justert stamfiskfôret slik at vi i dag med stor sikkerhet kan garantere at vi ivaretar torskens sine ernæringsmessige behov både under vekst og gyting. Vi har derfor utviklet et forbedret stamfiskfôr i år som er vesentlig bedre enn det som har vært på markedet tidligere. Vi har gått ned fra 22 til 18 prosent fett og har fått et magrere fôr samt at det har vært små justeringer av vitaminet tiamin.
Blekksprutmel Uavhengig av ovennevnte forsøk har Skretting også utviklet ett nytt stamfiskfôr. - Det nye er at vi har tilsatt blekksprutmel, sier Waatevik. Dette benyttes på stamfisk av seabass og seabream og skal ha en god effekt på eggkvaliteten, hevder han videre.
- Man har ennå ikke klart å identifisere det aktive komponentet, sier Rosenlund, men mange selvstendige studier viser at det er bra for eggutviklingen.