
- Palmeolje – bedre enn sitt rykte
Skretting har valgt ikke å bruke palmeolje i sitt fôr på grunn av at det er svært lite aksept for dette i markedet. Palmeolje er likevel bedre enn sitt rykte, mener kommunikasjonssjef, Marit Husa, i Skretting.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Debatten rundt den omstridte palmeoljen fortsetter etter at NRK avslørte at kraftfôr til blant annet norske kyr inneholder store mengder palmeolje. For å møte den økende etterspørselen etter smør, besluttet Tine å øke fettprosenten i melka. Løsningen ble kraftfôr med økt innhold av palmitinsyre som er utvunnet av palmeolje, skriver NRK.no. Dette skal ikke ha blitt videreformidlet til bønder og forbrukere, verken fra Tine eller fôrprodusenten Felleskjøpet. Tine flagger at de ikke bruker palmeoljer i noen av sine produkter, og dette skaper debatt.
Alle de tre største fôrprodusentene til oppdrettslaks (Skrettng, Ewos og Biomar) har på sin side besluttet ikke å bruke palmeolje i sine fôr fordi den er så omstridt.
Les: Ingen palmeolje i fiskefôret til Ewos

- Palmeolje skader ikke laksen
- Palmeolje er kontroversiell på to måter, sier Marit Husa, kommunikasjonssjef i Skretting til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no. På den ene siden har den har fått e dårlig rykte på grunn av hvordan den produseres. På den andre siden har den blitt stemplet som lite gunstig til human konsum på grunn av dens høye innhold av mettet fett. Bilde er likevel mer nyansert enn dette, hevder Husa. Palmeoljen har også gode egenskaper, mener hun.
- Dersom man har det rette fokuset er det er fullt mulig å kjøpe inn oljen på bærekraftig vis. Palmeolje er også en god energikilde til både fisk og andre husdyr. Våre forsøk har vist at bruk av palmeolje til laks gir en gunstig fettsammensetning samtidig som det ikke gir noen negativ effekt for laksen. Det er også dokumentert at laksen i liten grad lagrer oljen som mettet fett, men forbrenner det raskt.
- På grunn av at palmeolje har svært liten aksept i markedet har vi valgt ikke å bruke dette som energikilde i våre fôr.
- Bærekraftig palmeoljeproduksjon er mulig
WWF opplyser på sine nettsider om at en mer bærekraftig palmeoljeproduksjon er mulig. Det finnes områder der plantasjer kan utvides uten at dette fører til avskoging, tap av biodiversitet og utslipp av klimagasser. Videre skriver de at WWF i 2003 var med på å starte Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) i samarbeid med flere internasjonale organisasjoner. Målet var å redusere presset på regnskogen fra palmeoljeplantasjene. Dette arbeidet har ført til at det siden 2008 finnes RSPO-sertifisert palmeolje på markedet.