Phillip Calder mai 2008, universitetet i southamton

Sjømat kan bli redningen

- Fisk og skalldyr inneholder store mengder selen, og ved å spise jevnlige måltider med fisk vil dette kunne redusere faren for hjerte- og karsykdommer med hele 85 prosent, sa Philip Calder fra universitetet i Southhamton under den internasjonale sjømat- og helsekonferansen i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland Hvilke gode helseeffekter omega-3 fettsyrene har, er for de aller fleste kjent. At det også er andre stoffer i fisken som er sundt er ikke like kjent. Selene er noe det er mye av i fisk, og dette har også mange gode helseeffekter. Selen er livsnødvendig for mennesket og er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som kan ødelegge proteiner, celler og arvemateriale i kroppen og kan være årsak til kreft og hjerte- og karsykdommer. For lite selen - Mengden selen i kroppen er for lavt for samtlige land i Europa, kunne den britiske professoren Philip Calder fra universitetet i Southhamton fortelle under den internasjonale sjømat- og helsekonferansen i Bergen. Målingene er tatt gjennom mange års forskning og tallene er basert på hva myndighetene har satt som anbefalte mengde. Verdiene har gått voldsomt ned etter 1990 tallet. Grunnen til dette er at vi ikke lenger importerer så my mel fra USA og Canada som vi pleide å gjøre. Den europeiske jorden er mye mer selenfattig enn i USA, og dette har ført til selenmangel hos de aller fleste i Europa. God helseeffekt med selen - Fisk og skalldyr inneholder store mengder selen, og ved å spise jevnlige måltider med fisk vil dette kunne redusere faren for hjerte- og karsykdommer med hele 85 prosent, sa Calder. Et høyt nivå av selen i kroppen vil også gi beskyttelse mot å utvikle kreft. I tillegg er selen bra for å motvirke allergi og astma. Det er påvist at de som spiser jevnlig fiskemåltider vil redusere faren for å utvikle astma med 17 prosent. Slik det er i Storbritannia i dag dør 37 prosent av hjerte- og karsykdommer, mens 30 prosent dør av kreft. Disse tallene er de samme for kvinner og menn. Overvekt er et problem over hele verden, og de gode helseeffektene selen har på mennesket er en påminnelse om hvilken viktig plass sjømat bør ha i kostholdet.