Makrell

Stor makrell i nord

”Brennholm” er ett av to norske fartøy som deltar i en internasjonale makrellundersøkelsen i Norskehavet. Nå meldes det om observasjoner av stor makrell i nord.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ifølge Kjell Rong Utne ved Havforskningsinstituttet har makrellen som fanges i nord en snittvekt på opp til 500 gram. Han melder også at det ser ut som at silda i området har gode forhold, siden den som blir fanget er i god kondisjon. I nord er det bra med dyreplankton. Det er helt slutt på den sommergytende silda og NVG-silda har tatt over.

- Da vi kom inn i Jan Mayen-sonen steg overflatetemperaturen noe. I dette området har sild og makrell vekslet på å dominere i fangstene. Det har vært en rekke observasjoner av vågehval og spekkhoggere i disse dype områdene vi har passert, sier forskeren i en pressemelding fra Havforskningsinstituttet.

Etter avgang fra Bergen 6. juli gikk ”Brennholm” på kryss og tvers i norsk sone opp til Svalbardsonen. Størrelsen på makrellen har økt jo lenger nord toktet har kommet. Gjennomsnittsstørrelsen var 180 gram utenfor Sogn og Fjordane, 460 gram på høyde med Nordkapp. I det sørlige området var det stort sett 2 og 6 år gamle makrell. Fangstene har variert med største fangst på knappe 5 tonn makrell etter en halv times tråling.

Mindre sild enn forventet

I alle hal har det vært rognkjeks og tidvis er det fanget mange individer under 15 cm. Det lover godt for rognkjeksbestanden i årene som kommer, mener forskeren.

- Silda har vi derimot sett mindre til en forventet. Stort sett har vi fanget sommergytere som har vært 6 år og eldre. Største fangsten var på 50 kg vest for Vesterålen. Overraskende nok har det blitt observert noen større sildestimer på ekkoloddet ved 200 – 250 meters dyp, uten at vi har fått tak i prøver av denne fisken. Det er ikke vanlig å finne sildestimer så dypt langs norskekysten på denne tiden av året, sier Rong Utne.

Noen hvalobservasjoner

Det har vært lite dyreplankton langs hele kysten, til dels svært lite. Unntaket var de to første stasjonene rundt 62 grader nord og en stasjon nært land utenfor Bodø.

– Selv om vi har sett bra med kolmule på ekkoloddet, har den vært helt fraværende i de øverste vannmassene der makrellen dominerer. Det har vært observert noen hval på turen nordover, men tidvis høy sjø har gjort det vanskelig for hvalobservatørene, sier Kjell Rong Utne.