
Vil utvinne omega-3 fra alger
Forskningsleder ved Uni Research, Hans Kleivdal, leter nå etter den rette algen som kan sikre verdens fremtidige tilførsel av fiskefôr. Fangstanlegget for CO2 på Mongstad kan være nøkkelen forskningsmiljøene leter etter.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Potensialet til å dyrke den blå åkeren ligger fortsatt foran oss, uttalte fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen under samrådsmøtet i Bergen sist uke.
Potensialet for matproduksjon på land er ifølge fiskeriministeren for alle praktiske formål tatt ut, og det er ved bruk av kystlinjen man må sikre den fremtidige matproduksjon til verdens befolkning.
Oppdrettsnæringen har de siste årene utviklet seg vesentlig raskere enn øvrige næringer. Ifølge Berg-Hansen har fiskeri- og havbruksnæringen seksdoblet seg mellom 1970 og 2009, et tall betraktelig høyere enn den øvrige næringen som kun har økt sin størrelse 3,5 ganger i samme periode.
Les også: Vil dyrke Bergen som sjømatmetropol
Artikkelen fortsetter under bildet..

VISJONÆR: forskningsleder ved Uni Research Senter for anvendt bioteknologi, Hans Kleivdal, ønsker å utnytte CO2-anlegget på Mongstad til å utvinne omega-3 fra alger. Tilgangen på pelagisk fisk til utvinnelse av fiskefôr kan bremse utviklingen til sjømatnæringen. Kleivdal mener man ved å gå lengre ned i næringskjeden kan utvinne omega-3 gjennom alger.
Begrenset pelagisk tilgang truer
Den begrensede pelagiske tilgangen er imidlertid det som per i dag ser ut til å stoppe den videre ekspansive veksten av sjømatproduksjonen. Ifølge forskningsleder ved Uni Research senter for anvendt bioteknologi, Hans Kleivdal vil vi se et dramatisk skille allerede om 2-3 år.
Under samrådsmøtet etterlyste han en kollektiv håndtering av underdekningen som er i ferd med å komme. Målet med den nye stortingsmeldingen er å sikre enda større verdier fra de fornybare ressursene i havet, og fiskeriministeren var lytter øre for prosjektet til Kleivdal.
Prosjektet innebærer å utvinne omega-3 fra alger (planteplankton) som blir dyrket på CO2. Ettersom alger kan vokse ved fotosyntese opptil 50 ganger raskere enn landplanter ser Kleivdal enormt utnyttelsespotensial i etableringen av testanlegget for CO2 på Mongstad som åpner 7. mai. Algene kan ta opp store mengder CO2 og omdanne dette til et verdifullt råstoff med høyt omega-3 innhold, og Kleivdal vil gå så langt ned i næringskjeden som mulig for å få en høyere utvinnelsesgrad.
Oppdrettsnæringen har ifølge forskningslederen vært flinke på å finne alternativ til fiskeolje, men per i dag er man i ferd med å nå smertegrensen for hvor langt ned man kan gå på omega-3 innhold.
Leter etter den kostnadseffektive modellen
Målet er å ta ut omega-3 på et lavere ledd i næringskjeden for deretter utvinne dette til bruk i fiskefôr. Utfordringene ligger i å finne den rette algetypen til omega-3-utvinning, samt å finne en metode som gjør det kostnadseffektivt nok å gå videre med en slik produksjon.
– Vi trenger en akselerert industriell revolusjon. Produksjonskostnadene til å utvinne omega 3 fra alger er høy, der CO2 utgjør en tredjedel av kostnadene. Men gjennom biologisk og teknologisk forskning vil prisene etter hvert drives ned, sier Kleivdal før han understreker:
– Etterspørselen etter omega-3 er formidabel.
Dersom forskningsmiljøene skulle kunne utnytte CO2 fra Mongstad, samt finne den rette algetypen vil det kunne gi grunnlag for en langt sikrere tilgang av råstoff til oppdrettsindustrien.
I første om gang er målet for prosjektet å etablere et pilotanlegg for industriell algeproduksjon på Mongstad, mens en kommersiell utnyttelse av forskningsprosjektet ligger ennå flere år frem i tid.