Solid minus for Islandsk oppdretter
Håndtering i ulike sammenhenger, gav ekstraordinær dødelighet i merdene hos Islandske Arnarlax første kvartal. Nå tar islendingene nye grep for å sikre produksjonen fremover.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Salmar melder at første kvartal ble et blandet kvartal for konsernet. På Island var kvartalet dramatisk preget av høy dødelighet i produksjonen.
Volummessig slaktet Arnarlax rundt 2 600 tonn fisk i kvartalet, mot 2 000 tonn i samme periode året før. Samlede driftsinntekter ble på 139,8 millioner kroner, mot 146,2 millioner, i tilsvarende periode i fjor.
Men operasjonelt driftsresultat for perioden havne på minussiden på - 40,2 millioner kroner, tilsvarende en EBIT per kilo på -15,65 kroner. I foregående kvartal oppnådde Arnarlax et operasjonelt driftsresultat på 4,3 millioner kroner, tilsvarende en EBIT per kilo på 1,35 kroner.
- Selskapet har hatt ekstraordinær høy dødelighet som følge av håndtering av fisk ved svært lave sjøtemperaturer på Island. I tillegg fikk selskapet ødelagt en merd på grunn av uvær, med påfølgende håndteringsdødelighet i forbindelse med flytting av fisk. Det skriver Salmar i sin kvartalsrapportering.
Som en konsekvens av hendelsen i første kvartal nedjusteres slaktevolumene for 2018 til rundt 8 000 tonn. I fjor var de estimert til 11 000 tonn.
Skifter ut merder
Administrerende direktør i Arnarlax, Kristian B Matthiasson sier til Kyst.no at de hadde temperaturer ned mot 0,1 grader i første kvartal, som er betydelig kaldere enn det var i fjor i samme periode.
- Hovedårsaken til dødeligheten skyldes utstyrsfeil, der en av våre merder ble skadet og vi ble nødt til å flytte fisk. Flyttingen av fisken og håndteringen av merden var under særdeles suboptimale forhold, som førte til meget høy dødelighet som er hovedårsaken til det reduserte volumet nå i starten av 2018. Volumene som reduseres er primært knyttet til hendelsen som beskrevet ovenfor, sier han til Kyst.no.
- Vi har tatt konsekvensen av dette og skifter nå ut alle gjenværende merder fra denne produsenten i løpet av sommeren 2018.
Noe mer om hvilke tiltak de har for å unngå håndtering på lave temperaturer, eller tanker rundt nedjusterte volumer kommenteres ikke.
Mål om BKD- fri fisk til neste år
De seinere år har islendingene i perioder opplevd ekstraordinær dødelighet i merdene. Høsten 2017 oppstod det som følge av BKD. Ifølge Matthiasjon er BKD er fortsatt en utfordring på Island.
- Selv om vi har tatt store steg i riktig retning er vi ikke BKD fri. Vi har sykdommen på 17G som står i sjø, men denne generasjonen presterer veldig bra. Vi har et mål om at 2018 inntaket av rogn skal bli vårt første BKD frie utsett når dette går i sjøen i 2019.
Vil utnytte mer av tildelte volumer
Fokus fremover forteller Matthiasson er å sikre best mulig vekstvilkår for 17G gjennom sommeren og høsten.
- Videre er det stor fokus på industrioppbygging for å sikre god infratruktur og få kostnadene på land ned til norsk nivå. Og vi jobber for å produsere mer og bedre smolt, for å utnytte lisensvolumet vårt som nå er på 22 700 tonn, summerer han.