Aina Skarsvåg (21) trives godt i røkterjobben hos Marine Harvest og fikk sansen for havbruksnæringen allerede i tenårene. Foto: Privat/Marine Harvest.

Bitt av basillen allerede som 13-åring

Sommerintervju: Aina Skarsvåg (21) jobber som driftstekniker i Marine Harvest, og bestemte seg allerede som 13-åring at fisk var det hun ville jobbe med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvakulturnæringen er en mangfoldig næring som består av hele 33 759 ansatte. Kyst.no kommer fremover til å ha et sommerintervju i uken, hvor vi i denne spalten ønsker å gi et lite innblikk i hverdagen til de som jobber i havbruksnæringen. I ukens sommerintervju kan du lese mer om hva som gjør at nettopp Aina Skarsvåg har havnet i denne næringen. 

Aina Skarsvåg fikk øyene opp for havbruksnæringen da hun var på et settefiskanlegg da hun var bare 13 år, og siden den gang har hun utdannet seg innen havbruk og fått fagbrev i akvakultur. Foto: Marine Harvest/privat.

Hekta som 13-åring

Interessen for havbruk- og oppdrettsnæringen startet tidlig for 21-årige Aina Skarsvåg, som har jobbet hos Marine Harvest siden 2014. Hun sier til Kyst.no at hun bestemte seg for å jobbe med fisk allerede da hun bare var 13 år.

- Jeg fikk være med Britt Åse Skarsvåg som jobber på Vikan Settfisk da jeg var 13 år, og det gjorde at jeg ble bitt av basillen og valgte å jobbe med laks, forteller hun.

På turen til settefisk-anlegget, fikk hun prøve å obdusere fisk og daglig røkting, noe som fenget tenåringen.

- På settefisk så ser du fort fremgang, fisken vokser fort så derfor må vi være påpasselige med fôret, noe vi også må være på matfisk-anleggene, påpeker hun.

Allsidig jobb

Skarsvåg har nå vært i Marine Harvest i fem år, og forteller at hun først startet som sommer og helgevikar som mange andre i næringen, men nå jobber hun fast 100 % som driftstekniker på lokalitet Mannbruholmen region midt. 

21-åringen har fagbrev i akvakultur og gikk på Frøya Videregående Skole. Hun beskriver jobben sin om svært allsidig, og påpeker at de har sine arbeidsoppgaver som de utdyper på hver deres måte.

- Jeg liker fysisk arbeid, og at jeg har mange ulike oppgaver i løpet av en arbeidsdag, sier Aina Skarvåg. Foto: privat.

Det eneste minuset hun kommer på er de værmessige forholdene. 

Skarsvåg er tydelig stolt av jobben og påpeker at det er kjekt å være med å produsere laks i en bærekraftig næring som havbruk nettopp er. 

På lokaliteten hun jobber er det 8 fast ansatte og en ansatt i 50 % stilling. 

Fokus på rene nøter

Hun påpeker at dagene er ofte veldig ulike, men for det meste er det fokus på røkting og ha en god fiskevelferd. 

- Det er også viktig at vi til enhver tid har kontroll på lakselusen, og at vi hele tiden har nok mengde av rensefisk. Rene nøter er essensielt, slik at det blir optimalt forhold for laksen og rensefisken. Lusetallene har vært utrolig bra hittil på generasjon vår 17, legger hun til fornøyd.

21-åringen fra Frøya har svært sansen for å jobbe utendørs og liker godt å kjøre båt på jobb. Foto: Privat.

Nervepirrende fagprøve

Favorittminne så langt som røkter sier hun var dagen da hun bestod fagprøven 29 august i fjor. 

- Dagen var nervepirrende. Jeg var veldig spent, og jeg skulle gjøre noe som jeg gjør nesten hver dag. Men det var ikke så lett når jeg skulle gjøre det foran sensorene, forteller hun. 

Under fagprøven gikk de først en runde på merden.

- Det var deretter lusetelling, obduksjon av laksen, der jeg fortalte hvilke av innvollene som var hva. Så fortalte jeg om fôringssystemet, deretter svarte jeg på spørsmålene deres. Men jeg bestod og det var skikkelig deilig, sier hun med et stort smil. 

Hobbyene utenom jobb sier hun er håndball, og ellers være med venner og familie.

Skarsvåg er oppvokst på Frøya i Trøndelag, og bor fremdeles der sammen med samboer Martin Øya. 

Kjenner du noen som jobber i havbruksnæringen som du mener passer perfekt til å være vårt neste sommerintervju. Tips oss på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Sommerintervju 2018. 

Les også de tidligere sommerintervjuene vi har gjort