CM Aqua skal forenkle hverdagen ombord på slaktebåter og avlusningsfartøy
CM Aqua Technologies har i samarbeid med Optimar og TTAQUA utviklet et nytt trommelfilter til bruk om bord på avlusningsfartøyer og slaktebåter.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Filteret har fått navnet HEX Sani Filter, med fokus på enkel rengjøring og leveres med blant annet innebygget dysesystem for rengjøring av filterets innerside. Designet av filteret er utformet slik at man enkelt kan drenere ut alt vannet fra filterkassen.
Kurt Carlsen fra CM Aqua forteller til Kyst.no om løsningen.
- Dette er en stor fordel under vask og i de perioder hvor filteret skal stå stille i kalde omgivelser. Med denne løsningen er det ingen rester av vann etter rensning og man unngår derfor risikoen for at det legger seg is i filterkassen sier Carlsen.
Tord Teigstad fra TTAQUA påpeker at det skal bli enklere å inspisere filteret.
- Det vi også er veldig fornøyd med er utformingen og brukervennligheten til det nye lokket. Lokket åpnes enkelt ved at man skyver seksjonene over hverandre i enden. Seksjonene sklir bortover på glidelager i en kraftig skinne, og er låst slik at de ikke kan falle av. Med denne løsningen kan man inspisere filteret på en rask og enkel måte, sier Teigstad.
Testet på nytt fartøy
Selskapet Optimar har nylig montert det nye filteret om bord på det nye avlusningsskipet Volt.
Roy Glomset fra Optimar forteller til Kyst.no at de aktivt har vært inne i prosjektet.
- Vi har selv vært med på utviklingsprosessen og har nå fått et lusefilter med fokus på brukervennlighet og hygiene, og de fordeler som vi har ønsket, forteller han.
Sani Filteret har med HEX BeeCell filterpaneler en kapasitet for filtrering opp til 3600 m3/t vann med 100 μm.
CM Aqua er et dansk selskap som produserer HEX trommelfilter, Ratz Protein Skimmer og annet til akvakultursektoren. I samarbeid med TTAQUA leverer de utstyr og servicetjenester til settefiskanlegg og skip i Norge. Optimar er leverandør av Optilicer som er et system for fjerning av lakselus. HEX Sani Filter blir i denne sammenheng brukt til å samle opp lusen etter at den har blitt fjernet fra laksen.