Christian Chramer 1,5

- Emosjonelt og lite faktabasert

Salmon Brands og Christian Chramer Norges sjømatråd kjenner seg ikke igjen i kritikken av Salmalaks fra Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

redaksjonen@kyst.no

Kjøkkensjef og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang, går til frontalangrep på norsk oppdrettslaks generelt og Salma-laks spesielt.

- Vi er stolte av merkevaren Salma som er blitt til gjennom en lang innovasjonsprosess. Salma har en firetimers garanti fra den svømmer i sjøen til den er skinn- og beinfri i vakuumpakningen. Produksjonsmåten gir en spesielt god kvalitet med en unik tekstur, fare, smak og utseende. Hver Salma-loin blir skåret for hånd, skriver Trym Eidem Gundersen i Salmon Brands i en sms til Dagbladet.

Også Christian Chramer i Norges sjømatråd fnyser av Bangs utspill.

Christian Chramer. Foto: Kari Johanna Tveit

- Emosjonelt og lite faktabasert

- Dette høres ut som et emosjonelt og lite faktabasert utspill fra kjøkkensjefen. Maaemo tilbyr dyre produkter som er begrenset for folk flest. Norsk oppdrettslaks er en av Norges sterkeste merkevarer, den står sterkt både hos toppkokker og på hverdagskjøkkener. Folk har aldri spist mer laks. Vi har nettopp lagt bak oss tidenes sterkeste januarmåned, og 2012 var det sterkeste eksportåret for norsk laks noensinne, sier Christian Chramer i Norges sjømatråd til avisen.

Optimal helse

Chramer opplyser at rapsolje, mais, fiskemel, fiskeolje, hvete og avskjær fra fiskeindustrien inngår i foret for å gi fisken optimal helse. Den gamle myten om at norsk oppdrettslaks er full av penincillin vil han avlive.

- Oppdrettslaksen er det norske husdyret som bruker minst medisiner. Fisken får vaksine i form av sprøyte når de er små, og syk fisk får medisin. Når det gjelder dyrevelferd er det strengt veterinærtilsyn. I en merd skal det være 2,5 prosent fisk og 97,5 prosent vann, så det er plenty med plass for fisken. Hvis den ikke har det bra, blir det ikke det produktet som kunden vil ha, sier han.