Fôrflåten der over 90% av dieselforbruket er kuttet ved hjelp av Fjord Hybrid. Foto: Kai-Arild Huseklepp Hatlem

Fjord Hybrid leverer

Firda Sjøfarmer fikk i februar installert Fjord Hybrid på sin nye lokalitet Storlia. Målsetning om å redusere bruken av dieselgeneratoren med inntil 90% pr. døgn, har blitt overoppfylt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fjord Hybrid installert i fôrflåte. Foto: Fjord Maritime

- Før vi fikk fisk i sjøen hadde vi batteridrift på anlegget i 27 timer før dieselgeneratoren måtte starte. Det virker svært lovende for videre drift. Det skal bli interessant å se fordelingen mellom bruk av dieselgenerator, batteri og besparelsene vi oppnår når lokaliteten kommer i full produksjon, sier Lina Braanaas Utne i Firda Sjøfarmer. i en melding.

Energibehovet gjennom en produksjon har store variasjoner og svingninger. Ifølge Øyvind Bakke i Fjord Maritime utgjør de mest energikrevende periodene en svært liten prosentandel i løpet av en produksjon, men det er nevnte periode som er førende for dimensjonering av dieselgeneratorene.

- Ved installasjon av Fjord Hybrid blir gangtiden til dieselgenerator redusert til et minimum, helt uavhengig av energitopper og hvor en befinner seg i produksjonen. En får alltid maksimalt antall kW. pr. liter diesel, som igjen fører til at klimagassutslippene blir minimert. Drivstofforbruk og servicebehovet blir kraftig redusert. Levetiden til dieselgeneratoren mangedobles. Videre jobber vi nå med systemløsninger hvor vi kommer til å tilby produksjon av fornybarenergi på en kostnadseffektiv måte, sier Øyvind Bakke.

Lang erfaring

Fjord Maritime har siden slutten av 2016 utelukkende fokusert på utvikling av Fjor Hybrid, men selskapet har mer enn 40 års fartstid i havbruksnæringen. I overkant av 50 befaringer og effektmålinger på fôrflåter har dannet grunnlaget for rett utvikling og dimensjonering av løsning.

- Vi har standardisert størrelsen på batteripakkene og serieproduserer Fjord Hybrid. Hvert system gjennomgår komplett systemtest før levering til kunde. På denne måten sikrer vi kvalitet av hele leveransen samt effektiv integrasjon mot eksisterende og nye fôrflåter, sier Øyvind Bakke. Han opplyser videre at de tilbyr serviceavtale som en del av leveransen.