Grytåga Settefisk sitt anlegg ved Mosjøen, ligger flott til ved sjøen. Foto: Grytåga settefisk.

Grytåga settefisk bedrer resultatet med større smolt

Grytåga settefisk leverer solid resultat og øker driftsresultatet sitt. Mye av årsaken er økning i smoltstørrelse, opplyser daglig leder i selskapet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Settefiskselskapet holder til i Vefsn kommune og har adresse i Mosjøen. 

Omsetningen til selskapet har en nedgang på 6 millioner i omsetning og går fra 76 millioner til 70 millioner i 2017. Likevel har driftsresultatet økt med 2 millioner og går fra 7 millioner i 2016 til 9 millioner i fjor. Årsresultat har steget fra 3 millioner kroner i 2016 til 6 millioner i 2017.

Driftsmarginen har også økt, og går fra 9 % til 13 %, det samme gjelder for egenkapitalandelen som stiger fra 45% til 49% i fjoråret.

Per Kristian Nordøy, daglig leder i Grytåga settefisk. Foto: BioMar.

Større smolt

Daglig leder Per Kristian Nordøy sier til Kyst.no at de har klart å få et godt resultat. 

- Vi har jobbet og stått på for å få et godt økonomisk resultat, og vi forventer å øke resultatet enda mer de neste årene. Vi er på vei i riktig retning, selv om resultatene ikke er gode nok enda.  

Selskapet produserer settefisk for 7 kunder og Nordøy sier de har økt størrelsen på smolten, som er noe av årsaken til at de har økt driftsresultatet i 2017.

- Etterspørselen etter større fisk har vært stor fra våre kunder, så det er noe vi jobber med å få til. 

Snittetvekt for smolten deres i 2017 var 120 gram, og ligger nå på alt fra 100 til 200 gram.

- Snittet og smoltstørrelsen har vi ambisjoner om å øke mer i årene som kommer, og i år går vi opp cirka 10 % i størrelse på fisken, sier Nordøy. 

Men han påpeker at de har en gitt karmengde og begrensinger de må forhold seg til, ettersom selskapet har en tillatelse på 760 tonn fôr. 

Nøkkeltall:

Investeringer

Nordøy sier de i 2018 har investert i mer varmekapasitet på anlegget.

- Ellers er det ikke de store investeringene i år. Vi vil fokusere på å bedre den driften vi har, kvalitet er viktig for oss og det er hovedfokuset fremover.

En del utfordringer innen biologi dukker stadig opp, og er noe selskapet stadig jobber med å forbedre. 

- Vi har som mål å forbedre oss i forhold til overlevelse på smolten, og utbytte av rognen vi legger inn, forklarer Nordøy.  

Solid økonomi

I årsberetningen til selskapet, skriver styret at selskapet har en en solid økonomi, hvor de i 2017 har gjort investeringer som har vært prioritert på områdene fiskehelse og fiskekvalitet. Styret påpeker at de har tilfredsstillende finansiering av investeringer og drift, og regnskapet for 2017 viser et positivt resultat.

Grytåga Settefisk AS har heller ikke de siste årene hatt tap på fordringer.

Bonus til de ansatte

Ettersom selskapet har hatt et overskudd på kr 4 566 203 kroner i 2017, settes 3 millioner kroner av disse til utbytte til aksjonærene og 1,5 millioner er avsatt til annen egenkapital. KapNord Fond er største aksjonæren i selskapet, og de eierandelen i Grytåga settefisk til nær 72 prosent i fjor, etter at gjeld for rundt 38 millioner kroner ble gjort om til aksjer i 2016.

Nordøy sier til Kyst.no at ettersom de hadde et godt økonomisk år i fjor, har de ansatte fått en liten bonus som belønning, men akkurat hvor mye de får vil han ikke si noe om. 

Ingen uhell og lavt sykefravær

Selskapet ble stiftet i 1997 og har 13 årsverk, og Nordøy sier de har 11 fast ansatte, pluss to lærlinger og noen vikarer utenom. Sykefraværet i selskapet var på 1,58 % av total arbeidstid. Styret anser dette som bra, og vil fortsette arbeidet for å opprettholde et lavt sykefravær.

Det har ikke forekommet alvorlige arbeidsuhell eller ulykker i løpet av året, som har resultert i store materielle skader eller personskader, ifølge årsberetningen.

Arbeidsmiljøet betraktes som godt, og det iverksettes løpende tiltak for forbedringer.

Selskapet hadde i 2017 én kvinnelig ansatt, og én kvinnelig lærling. Styret består av 4 menn. Grytåga Settefisk AS har lik lønn for likt arbeid.