Vegard Oen Hatten har snart jobbet ett år i kommunikasjonsstaben til Fiskeridirektoratet og trives godt i havbruksnæringen. Foto: Fiskeridirektoratet.

Har fokus på digitale medier i havbruksnæringen

Sommerintervju: Vegard Oen Hatten jobber daglig med å bedre Fiskeridirektoratets digitale profil, og har som oppgave å gjøre informasjonsflyten enklere for offentligheten. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvakulturnæringen er en mangfoldig næring som består av hele 33 759 ansatte. Kyst.no kommer hver onsdag fremover til å ha et sommerintervju i uken, hvor vi i denne spalten ønsker å gi et lite innblikk i hverdagen til de som jobber i havbruksnæringen. I ukens intervju kan du lese mer om hva som gjør at nettopp Vegard Oen Hatten har havnet i havbruksnæringen. 

Fiskeridirektoratet hadde ved utgangen av fjoråret 422 ansatte fordelt på 20 lokaliteter langs hele norskekysten. En av disse er kommunikasjonsrådgiver Vegard Oen Hatten (33) som jobber i kommunikasjonsstaben ved Fiskeridirektoratets hovedkontor i Bergen.

33-åringen har en bachelor i medievitenskap fra Universitetet i Bergen, og har jobbet i direktoratet siden august 2017.

- Som en del av en havbrukssatsning lyste Fiskeridirektoratet ut en nyopprettet kommunikasjonsstilling knyttet til havbruk i 2017. Jeg anså denne stillingen for å være én av de aller mest spennende kommunikasjonsstillingene i Bergen på mange år, og måtte derfor søke. August 2018 markerer for meg ett år i fiskeri- og havbruksforvaltningen, opplyser han stolt.

Vegards jobb består av å være kontaktpunkt for media og offentligheten. Her ser du han fotograferer, ettersom en av oppgavene hans er å håndtere multimedia og publisere saker på sosiale medier. Klikk for større bilde. Foto: Fiskeridirektoratet.

- Krevende og givende arbeid

Det kjekkeste med jobben hans sier han er å lære om, og jobbe med, alle de små og store utfordringene knyttet til forvaltningen av havbruksnæringen, og ikke minst interaksjonen med et engasjert publikum.

- Jeg får også være med på et enormt digitalt løft i forvaltningen, hvor vi utvikler plattformer, som «Min side», for forenkling av samhandling med næringen. Det er et krevende og givende arbeid.

Havbruksnæringen mener han er et sammensatt felt med mye å sette seg inn i, en til tider temperert debatt og med en spennende politisk og forvaltningsmessig utvikling.

- Alt dette gjør at man hele tiden må holde seg oppdatert for å kunne være relevant, påpeker han.

Vegard Oen hatten:

  • Er oppvokst i Øygarden kommune og bor nå på Rong i samme kommune.
  • Interessene og hobbyer: løping, alpint, fjellturer, fotografering, litteratur og musikk.
  • Utdanning: Bachelor i medievitenskap fra Universitetet i Bergen.

- Viktig bærebjelke

Oen Hatten sier det er lett å se at laks er viktig for Norge, og at havbruksnæringen er en viktig bærebjelke i en ellers allsidig norsk sjømatproduksjon.

- Forvaltningens ansvar er å fremme lønnsom og verdiskapende næringsaktivitet gjennom bærekraftig og brukerrettet forvaltning av marine ressurser og marint miljø. Jeg er stolt av å kunne bidra til dette, sier han.

Kontaktpunkt for media og offentligheten

Som ansatt i kommunikasjonsstaben til Fiskeridirektoratet har Oen Hatten en rekke oppgaver, og bidrar til å gjøre direktoratet bedre på informasjon om akvakulturforvaltning, herunder faktaene som de presenterer på nettsiden deres, og hvordan man bruker ulike kanaler og hvilke nyheter de presenterer.

- Jeg er kontaktpunkt for media og offentligheten, og bidrar i arbeidet med kommunikasjonsplaner, oppdaterer internettsidene og intranettet vårt, fotograferer og håndterer multimedia og publiserer på sosiale medier. Samtidig har jeg gleden av å delta i flere langsiktige prosesser og prosjekt knyttet til å gjøre forvaltningen mer effektiv, brukervennlig og åpen, sier han.

Oen Hatten var med inspeksjonsfartøyet «Rind» i Lofoten tidligere i år, der skreifisket var i full gang. Klikk for større bilde. Foto: Vegard Oen Hatten.

- Ta steget inn i fremtiden

Oen Hatten sier han er veldig positiv til de mange endringene som blir gjort i havbruksnæringen, som man nå egentlig bare har sett starten av.

- Det første som er verdt å nevne der, er innovasjonen vi er vitne til. Fiskeridirektoratet er ansvarlig for å behandle søknader for utviklingstillatelsene, og gjennom mange av disse prosjektene ser jeg en næring som både kan, og er villig til å ta steget inn fremtiden for motvirke og bøte på utfordringer som rømminger, lus, plastforurensing og påvirkning på lokale forhold og livet i havet i tilknytning til oppdrettsanleggene.

- Det andre er en fortsatt profesjonaliseringen av bransjen; hvor solid internkontroll, beredskap og tett og konstruktiv dialog med myndighetene er med på å gjøre bransjen mer robust og bærekraftig. Dette tror jeg kommer til å bære frukter blant annet i form av færre rømminger og et bedre omdømme.

Vær og vind

Oen Hatten er den eneste i familien som jobber med havbruk, men påpeker han kjenner flere hardtarbeidende folk i bransjen. De beste dagene på jobb for Hatten sier han involverer sjølukt, vær og vind om bord på båt, med kamera i hånden.

- Jeg har hatt gleden av å besøke havbruksanlegg, og å få snakke med de som driver næringen fra merdkanten. Noe som gir jobben mer substans, og temaene jeg jobber med lettere å forstå. Jeg har også fått vært med om bord på oppsynsbåten vår «Rind» i magisk nordnorsk vær i Lofoten, med skreifisket i full utfoldelse rundt meg – med det beste av vill norsk natur som bakteppe. Det er en opplevelse som er vanskelig å slå, sier han smilende.

Kjenner du noen som jobber i havbruksnæringen som du mener passer perfekt til å være vårt neste sommerintervju. Tips oss på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: Sommerintervju 2018. 

Les også de tidligere sommerintervjuene vi har gjort: