Hardingsmolt sitt nye og moderne smoltanlegg i Tørvikbygd i Hordaland. Foto: Hardingsmolt.

Hardingsmolt skal levere enda større smolt

Hardingsmolt har gjort flere store investeringer, som nå begynner å gi resultat. De økte både omsetning og driftsresultat i 2017, og ambisjonene er nå å produsere større smolt opp mot 500 gram. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Omsetningen til Hardingsmolt AS som holder til i Tørvikbygd i Kvam herad kommune, går fra nær 32 millioner til 40,6 millioner i 2017. En økning på 8,6 millioner kroner. 

Driftsresultatet stiger også, og økte fra 3,1 millioner til nær 7,9 millioner. Egenkapitalen til selskapet har økt med 2,8 millioner kroner, og årsresultatet steg med 2,6 millioner kroner. 

Store investeringer og oppgraderinger

Daglig leder Jakob Andreas Drivenes sier til Kyst.no at de har rustet opp anlegget mye siden 2015.

- Vi har rustet opp en del eldre bygg, samtidig som vi har bygget helt nye avdelinger, og nå begynner vi endelig å se litt resultat av de investeringene, sier Drivenes, som påpeker de skal investere ganske heftig i 2018 også. 

- Det skal sies at det er særdeles utfordrende å drive å investere samtidig som man har drift, derfor er vi veldig fornøyd med det økte resultatet vårt i fjor, legger han til.   

500 gram smolt

Selskapet produserer fisk for oppdrettsselskapene Kobbevik og Furuholmen Oppdrett AS og Fremskridt Laks AS som er de to aksjonærene i selskapet. I 2017 produserte de cirka to millioner smolt, og i år er ambisjonene å produsere opp mot 3,6 millioner smolt. 

- Vi har konsesjon på fem millioner smolt, og smolten vi produserer er cirka 200-250 gram. Dette ønsker vi å øke til opp 500 gram, sier han. 

Investeringene som har blitt gjort siden 2015 og som skal gjøres det neste året, sier han innebærer at de kan øke produksjonen enda mer, og få en større smolt ut til oppdretterne.

- Da kan den komme opp til 300-500 gram, legger han til. 

Planen er å øke det økonomiske resultatet enda mer, og Drivenes sier resultatet for de kommende årene vil trolig vokse betydelig. 

- Men vi må ha litt tålmodighet før alt er oppe og går 100 %, vi ser ikke de store effektene av alle investeringene før i slutten av 2019-2020. 

Total sett vil investeringene til Hardingsmolt komme på rundt 150-200 millioner, ifølge Drivenes. 

Startet tidlig med RAS

I 2007 startet Hardingsmolt opp et av de første RAS-anleggene i Norge, dette driftet de og de gjorde innkjøp av yngel. I 2016 bygget de et klekkeri- og startfôringsanlegg med RAS-teknologi tilpasset de tidligere RAS-anleggene deres.

- I 2016 startet vi byggingen av et resirkuleringsanlegg for sjøvann, og dette stod ferdig sommeren 2017. Den siste modulen vår vil være på plass i slutten av 2018, og da kommer vi til å få ca 10 400 kubikkmeter med karvolum til å produsere på.

Selskapet har også en såkalt mørkegrønn matfiskkonsesjon som de fikk tildelt i 2014-2015, og Drivenes sier de er vil komme i gang med den til høsten.

Denne skal driftes av Kobbevik og Furuholmen. 

Nesten halvparten er jenter

Selskapet har 11 fast ansatte, inkludert flere lærlinger. Dette skal i august øke til 12 ansatte, da det blir ansatt enda driftsteknikker.

Av de 11 ansatte er fem av disse kvinner. 

De største aksjonærene i selskapet er oppdrettsselskapene Kobbevik og Furuholmen Oppdrett AS og Fremskridt Laks AS.