Et grunnleggende forutsetning for å forstå hvorfor man kan forsvare å tilsette «gift» til fôr og mat er det såkalte Paracelsus prinsippet: ”Alt er gift og ingenting er uten gift. Bare dosen avgjør om noe er giftig”. De tilgjengelige data tyder på at nivåene av ethoxyquin i fiskefôr og i fisk har vært innenfor disse ulike grenseverdiene. Foto: Eivind Senneset.

Hva vet vi om tilsetningsstoffet ethoxyquin?

Tilsetningsstoffet ethoxyquin brukes i fiskemelet og blir jevnlig gjenstand for debatt. I årets temautgave om fôr og fôrråvarer fra Norsk Fiskeoppdrett kan du lese en oppdatert status på hva man egentlig vet om dette tilsetningsstoffet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Artikkelen er skrevet av Robin Ørnsrud og Anne-Katrine Lundebye, Havforskningsinstituttet (tidligere NIFES)

De innleder med at ethoxyquin er en syntetisk antioksidant som tilsettes i fiskemel for å hindre selvantennelse av fiskemelet under sjøtransport. Stoffet kan overføres fra fôr til fisk og restmengder kan finnes i filet. I laks omdannes ethoxyquin hovedsakelig til en ethoxyquin dimer.

Fokus på mattrygghet

De påpeker at det siste året har det vært mye fokus på mattrygghet og ethoxyquin i oppdrettsfisk.

- Ethoxyquin er et fôrtilsetningsstoff, et såkalt E-stoff, og er ikke godkjent som et tilsetningsstoff i mat i Europa. Som følge av EØS avtalen har Norge det samme regelverket som EU på fôr- og matområdet. Godkjenningen for bruk av ethoxyquin som tilsetningsstoff i EU er nå trukket tilbake av den Europeiske Kommisjonen, skriver de.

I EU er tilsetningsstoffer underlagt streng kontroll og en omfattende dokumentasjon må fremlegges før et stoff kan godkjennes for bruk. Stoffene re-evalueres og må godkjennes på nytt hvert tiende år.

- Dette er også tilfelle for ethoxyquin, der studier har vist at høye doser kan gi lever- og nyreskader. Videre er det mistanke om at noen andre transformasjonsprodukt av, og urenheter i, ethoxyquin kan være skadelige for genene og være kreftfremkallende.

Hvordan kan da et stoff som har slik virkning bli tillatt?

Les hele artikkelen i Norsk Fiskeoppdretts temanummer NFExperrt nr 2 – fôr

Trykk her for å lese hele artikkelen