- Ikke medikamentell avlusning krever tettere fiskehelseoppfølging
Risikoreduserende tiltak for å minske dødelighet og skader på fisk under mekanisk og termisk avlusing vil være viktig for å bedre omdømmet for akvakulturnæringen, i følge Fishguard.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lene Høgset, fiskehelsesjef i Fishguard mener «medaljens bakside» etter redusert forbruk av legemidler mot lakselus har vært en økning av bruk av ikke medikamentelle avlusningsmetoder. Dette sier hun har ledet til et økt håndteringssvinn, der både dødelighet av stor fisk under avlusning, samt redusert slaktevekt, har blitt resultatet.
Hvorfor går det galt?
Høgset uttalte under produktivitetskonferansen i Kristiansund at det er vanskelig å forutse dødelighet under bruk av ikke medikamentelle avlusningsmetoder.
- Vi har mange eksempler på avlusinger som har ført til økt dødelighet. Det er ikke uten videre enkelt å finne svaret på hvorfor det går galt i noen tilfeller og bra i andre. Statistikken spriker, men noen ting vet vi. Eksempelvis er det statistikk som tyder på økt dødelighetsrisiko ved gjentatte termiske behandlinger, understreket hun.
Høgset sa at en forutsetning for å lykkes bedre med å forutse svinn er at man faktisk har god informasjon om alle deler av prosessen.
- En veterinærvurdering av bl.a. hjertets og gjellenes funksjon som ses sammen med den fysiske belastningen fisken vil utsettes for, vil være et viktig tiltak for å redusere dødelighet under avlusning, slo hun fast.
Viktig med godt samarbeid
Når Fishguard gjør en fiskehelsevurdering i forkant av avlusning danner de seg et bilde av fiskens kliniske helse.
- Vi ser blant annet på gjeller, hjertefunksjon, slim -og hudlag. Med dette som grunnlag kan vi vinne på et godt samarbeid mellom oppdretter og fiskehelsepersonell der vi i lag ser på hvilke risikoreduserende tiltak som bør benyttes for å redusere dødelighet under avlusning, sa hun avslutningsvis.
Les også disse sakene fra konferansen:
- Vil gi bedre sykdomsdata i Barentswatch
- Økt slakteutbytte - Første gang siden 2013G
- - Lakselus er fremdeles den største utfordringen