Gjengen i Previwo består av Aud Kari Fauske (f.v.), Cristopher Nilsson, Karoline Skaar Amthor, Øystein Klakegg, Kira Salonius og Camilla Skagen. Foto: Previwo.

Kistefos investerer i Previwo

Det privateide investeringsselskapet, Kistefos AS, eid av Christen Sveaas, har inngått avtale om å erverve en minoritetsandel i Previwo AS gjennom en kombinasjon av emisjon og anskaffelse av aksjer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Previwo er et oppstartsselskap som arbeider med langsiktige, forebyggende tiltak mot tapsbringende utfordringer relatert til fiskehelse og velferd i oppdrettsnæringen. Slike løsninger er sjelden åpenbare og krever forståelse for komplekse biologiske mekanismer og god innsikt i produksjon. Tap forbundet med de aktuelle utfordringene er anslått å være i nærheten av 2 milliarder kroner årlig, sier Erik Borgen, investeringsdirektør ved Kistefos i en pressemelding. 

I tillegg sier han de positive ringvirkningene av dette arbeidet vil ha ytterligere stor verdi for næringen.

- Det er kun et fåtall oppstartsselskaper som kommer til det punktet der de tiltrekker seg store investeringer av industriell kapital, og vi er glade for å komme inn på et tidlig tidspunkt for å investere og øke selskapets muligheter til å vokse, legger han til. 

Effektive vaksiner

Grunnlegger Prof. Henning Sørum på laboratoriet sammen med Ann Ingeborg Wålen fra Kjeller Innovasjon. Foto: Previwo.

Previwo AS er et norsk bioteknologiselskap med biologiske helseprodukter som de mener kan gi høy verdi gjennom å påvirke mikrobielle systemer for bedre helse, avkastning, velferd og bærekraft. Godartede og viktige bakterier blir introdusert til vannet i produksjonssystemet for å øke produktiviteten ved å fokusere på grunnleggende biologi.

Selskapet har også patentbeskyttet ny vitenskap og teknologi for å lage mer effektive vaksiner mot bakterier (inkludert vintersår, Yersinose og SRS (Salmon Rickettsial Septicaemia/Piscirikettsiose)) for laks i akvakultur. Professor Henning Sørum, ved Universitetet for biovitenskap (NMBU), og Kjeller Innovasjon grunnla selskapet i slutten av 2013. Professor Sørum fortsetter sitt engasjement i forskning og utvikling av nye produkter.

Selskapet har fokus på sine kommersielle samarbeidspartnere i Norge, men er aktuell i alle regioner der atlantisk laks produseres. Chile og Canada er potensielle markeder for geografisk ekspansjon, og selskapet planlegger markedsinngang i disse regionene innen det kommende året.

Previwo har hatt nytte av støtte fra Business Inkubator på Kjeller Innovasjon, NNR-programmet fra Norges forskningsråd og Innovasjon Norge fra oppstart, samt egenkapitalfinansiering fra eksisterende aksjonærer.

Med egenkapitalinvesteringen fra Kistefos er selskapet klare og ivrig til å sette ytterligere fart på vekstfasen, samtidig som den innovative og raske bedriftskulturen videreføres, melder de. 

Om Previwo:

  • Grunnlagt: 2013
  • Antall ansatte: 5
  • Lokalisert: Kjeller og Oslo
  • Selskapet ble grunnlagt som et resultat av et verifiseringsprosjekt utført av Norsk Universitet for Biovitenskap (NMBU) og Kjeller Innovation. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd, "FORNY 2020" -programmet og Innovasjon Norway.

Om Kistefos AS:

  • Kistefos AS ble etablert i 1998 da Christen Sveaas fusjonerte sine ulike investeringsvogner til ett selskap
  • Kistefos har investeringer i finansielle tjenester, telekommunikasjon, IT, utvikling av næringseiendom, shipping, logistikk, akvakultur, offshore-tjenester og ulike finansielle investeringer.

Om Kjeller Innovasjon:

  • Kjeller Innovasjon er et av Norges ledende innovasjonsfirmaer.
  • Sammen med 15 FoU-institusjoner og industripartnere utvikler Kjeller Innovasjon ideer og FoU-resultater kommersielt.
  • Målet er å utvikle selskaper som kan bidra med teknologier og løsninger til gavn for samfunnet.