Lokaliteten Grovfjord som Sørrollnesfisk AS drifter i samarbeid med Northern Lights Salmon. Pressefoto.

Knallsterkt fra Northern Lights tross tidligere ILA

Northern Lights Salmon fikk som forventet en nedgang i de økonomiske resultatene i fjor. ILA-utbruddet i 2015 gav fremdeles gjenlyd i regnskapet, men utbyttet ble langt fra magert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har 4 konsesjoner i Troms fylke og driver samdrift med Sørrollnes AS. Selskapets kontorsted er i Balteskard, Skånland kommune. 

Solide tall

Northern Lights Salmon fikk i 2015 ILA-utbrudd på lokaliteten Enkeltstein hvor mer enn 1 million fisk måtte destrueres. Det ble ikke slaktet fisk fra denne lokaliteten igjen før i mai 2017. Dermed ble inntekten til selskapet redusert noe i forhold til hva den ellers kunne vært. 

Nøkkeltall:

Omsetningen ble på 247 mill kr, og driftsresultatet ble på 98 mill kr, en driftsmargin på knallsterke 40 %.

Selskapet har en egenkapitalandel på 59 %. 

Eierne tok et utbytte på 60 millioner kroner.

Bedriften har 18 ansatte, der 14 er menn og 4 er kvinner. Styret består av 4 menn og 1 kvinne. 

Utviklingstillatelser

De har for tiden ingen egne forsknings- og utviklingsaktiviteter, men skriver i sin årsberetning at de er med på noen prosjekter i regi av oppdrettsbransjen. Selskapet har også søkt om 3 utviklingstillatelser i 2017.

Eliminere luseproblemet

Løsningen skal i hovedsak eliminere luseproblemet og gi vesentlig høyere tilvekst og mer arealeffektiv produksjon.

Utviklingsarbeidet pågikk intensivt i 2017. Northern Lights Salmon har samarbeidet tett med utstyrsleverandøren NOFI. I tillegg har de knyttet til seg Veterinærinstituttet, Akvaplan-niva og Vesterålen Fiskehelsetjeneste for å bistå med deres kompetanse. Kunnskapsparken Nord har koordinert arbeidet med søknaden på vegne av Northern Lights Salmon.

OptiFarm er et semi-lukket anlegg som består av tre hovedkomponenter. En tett og sterk duk som skiller fisken fra det ytre miljøet i det luseførende vannlaget, en patentsøkt filterflåte som pumper inn lusefritt og temperaturoptimalt vann samt en transportanordning som tillater skånsom flytting av fisk uten eksponering mot potensielt luseholdig vann. Løsningen skal eliminere lusepåslag på villaks og eliminere kjemiske utslipp relatert til avlusning.