Brit Hjeltnes, fagdirektør i fiskehelse fra Veterinærinstituttet mener lakselusen fremdeles er den største utfordringen for fiskehelsen. Foto: Ole Andreas Drønen

- Lakselus er fremdeles den største utfordringen

Brit Hjeltnes, presenterte fiskehelsestatusen for havbruksnæringen under produktivitetskonferansen, og poengterte at lakselus fremdeles er den største utfordringen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hjeltnes som er fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, presenterte "Fiskehelsebarometeret" under Kontalis produktivitetskonferanse i Kristiansund tirsdag.

Hun trekker blant annet frem at medikamentfrie behandlinger gikk opp i fjor, mens bruken av legemidler gikk ned. Antall medikamentfrie behandlinger har økt fra 1178 i 2016 og opp til 1669 i 2018.

Verdt å ta med seg også er at bruken av hydrogenperoksid er gått ned i antall fra 1943 rekvisisjoner i 2016 til 214 i 2017, en markant nedgang. 

PD – All time high

- Vi må også snakke litt sykdom, sa Hjeltnes og understreket at hun ble skuffet da sykdomstallene kom for 2017.

Det var en all time high for PD-tilfeller i fjor, med 176 tilfeller mot 138 tilfeller i 2016.

- I år ligger det an til å komme ut på 2015-2016 nivået. Det blir høyt, men ikke så høyt som i fjor, poengterte hun.

Høy andel svinn

Hjeltnes sa det var 53 millioner laks som døde før de kunne bli til mat i 2017.

- Det var altså mye svinn, og det er store regionale forskjeller på totalt svinn og dødelighet på laksen i fjor, la hun til.

Hjeltnes fortalte til forsamlingen på Produktivitetskonferansen at lakselus fremdeles er den største utfordringen for fiskehelsen.

Det var høye tall for lus i 2017, og hun mente de mekaniske behandlingene er en utfordring for fiskehelsen.

ILA på samme nivå

Hjeltnes forteller at ILA ligger på samme nivå som tidligere år, men det har dukket opp nye problemstillinger.

Hun viste til at det var mange mini-epidemier oppe i nord for noen år tilbake, der smitten spredde seg mer. Det mente hun det nå er kontroll på, men samtidig har det dukket opp en skremmende utvikling.

- Det som vi ser er at ILA er spredd rundt over hele landet, litt sånn i histen og pisten, det trives ikke jeg så godt med, sa hun engasjert. 

Fagdirektøren mener man må se på produksjonen, om det er noe spesielt som fører til at disse mutasjonene oppstår. Hjeltnes trakk frem PH og miljø som mulige årsaker, uten å slå noe helt fast.

Ferske tall Hjeltnes viste frem på skjermen viser at det per 1. november er 11 tilfeller av ILA, der det er flest tilfeller i Hordaland og Nordland.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.