LED-lys reduserer lakseluspåslag og kjønnsmodning og fører til en bedre vekst hos laksen.Foto: Phillips.

- LED-lys gir økt vekst for laksen

Signify ser store fordeler med å begynne med LED-lys for laksen når det blir mørkere ute, og viser til økt vekst på over 10 % og redusert fôrfaktor, samt redusert lakseluspåslag og kjønnsmodning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Steinar Grønnerud i Signify (tidligere Philips Lighting Aquaculture) sier til Kyst.no at tradisjonelt brukes LED-lysene deres i de mørke månedene i Norge fra januar til april.

Han påpeker at det er veldig viktig å starte med lys så tidlig som mulig og så lenge som mulig for å få maksimale fordeler i merden. 

- Ved å optimalisere lysperioden mener vi at vektøkningen på fisken blir maksimert og all ekstravekt av fisken resulterer ganske enkelt i en multiplikasjon etterpå siden fisken da legger på seg helt frem til slakting.

Steinar Grønnerud (her avbildet) utgjør sammen med Roar Ristesund salgsteamet til Signify i Norden, og tar hånd om markedet i Norge og på Island. Foto: privat.

Enkelt å justere

Siden smoltutsettelse blir mer og mer fleksibel i løpet av året, mener han det også endrer det optimerte belysningsregimet.

- Dette står i høy kontrast til vanlig praksis i bransjen. Faktisk må et belysningsregime defineres for hele produksjonsperioden, og vi støtter kunder i å definere belysningsstrategier, samt å tilby et belysningssystem som lett kan brukes til implementering av disse, forteller Grønnerud.

Selskapet har hatt en egen avdeling dedikert til lys til fiskeoppdrett siden 2012. 

Les også: LED-lys gir laksen bedre tilvekst – og hindrer kanskje lus

Han påpeker at det er også enkelt å justere lysstyringssystemet i løpet av en belysningsperiode.

- Flere fordeler har blitt rapportert før og gjentatt av forskjellige kunder, som for eksempel forbedret vektøkning og reduserte fôrfaktor, samt reduksjon av lakseluspåslag. Samt støtter kundene i å maksimere avkastningen på investeringen, samt utnyttelse av fisken sin. Belysning har blitt en uunngåelig ressurs i lakseoppdrett, og som ressurs blant de raskeste avkastningene til alt utstyr som brukes i dagens praksis.

- Rapporterte fordeler inkluderer økt vekst over 10% og redusert fôrfaktor, redusert lakseluspåslag over 50%, og det er vanlig å redusere kjønnsmodning til praktisk talt 0, legger Grønnerud  til. 

Phillips/Signify LED-lys på lokaliteten Saltkjelen. Klikk for større bilde. Foto: Lingalaks

Varierer fra land til land

- Er det mange flere som har fått øynene opp for LED-lys? 

- Vi tilbyr våre produkter og tjenester til alle kunder innen lakseoppdrett, og alle land bruker vår belysning, som inkluderer Norge selvfølgelig som den største lakseprodusenten globalt. Bruken av belysning varierer fra land til land, sier Grønnerud. 

Han påpeker at alle oppdrettere sitt behov er ulikt. 

- Alle aspekter ved oppdrett påvirker bruken av belysning. Alt fra miljøparametrene, kundens mål, begrensninger på produksjonsstedet, alt fra hvilken laksestamme og fôret som brukes.

 Ved siden av sjøbasert oppdrett påpeker Grønnerud at de har stor etterspørsel etter deres lys for landbasert oppdrett.

Les også10 % raskere tilvekst med LED-lys - Fremdeles mye å hente

- Smoltanleggene setter pris på våre lys med optimal spektrum for fisken og også den meget lave og kontrollerte dimmen som simulerer soloppgang og daggry, noe som reduserer fiskens stress enormt. De landbaserte oppvekstanleggene, benytter også lysene og optimaliserer i utgangspunktet mot lignende resultater som å vokse i åpne farvann.

- Våre eksperter er kunnskapsrike sparringspartnere for oppdretterne, og vi ser en trend der vi oppretter felles programmer for å forbedre oppdrettsvirksomheten. Siden vårt belysningssystem er "smart" og koblet til en skyplattform, kan vi eksternt gi mye øyeblikkelig støtte, og vi vil aldri nøle med å sende noen på stedet til arbeids skulder-skulder for å få ting til å fungere optimalt.

- Dagens muligheter med belysning er allerede imponerende og ved å samarbeide med kunder lærer vi hver sesong. Dette resulterer i ytterligere optimaliseringer og øker også bevisstheten hos kundene hva lys kan gjøre. Som sådan er vi fremdeles på begynnelsen av vår reise, hvor det fortsatt er mye mer å oppnå, sier Grønnerud til Kyst.no. 

Videreutvikling

Sammenlignet med annen mat/dyr produksjon eller hagebruk, påpeker han at historien om bruk av belysning i akvakultur er ekstremt ung, og i disse andre segmentene mener Ristesund det er det fortsatt store gjennombrudd som kan skje.

- Vi er fast bestemt på å fortsette å innovere og utvikle nye applikasjoner av belysning for lakseproduksjon og akvakultur generelt. For å fylle strømmen av innovasjoner har vi løpende programmer med institutter og kunder for å bringe nye utviklinger til markedet. Vår syklus for å implementere disse funnene fra forskning til utvikling er svært kort, sier Grønnerud avslutningsvis.