Måsøval aksepterer forelegg på 4,5 millioner for høye lusenivå. Illustrasjonsfoto: Måsøval Fiskeoppdrett.

Måsøval erkjenner ikke straffeskyld - Men betaler forelegg på 4,5 millioner

Måsøval Fiskeoppdrett AS har i dag akseptert et forelegg fra politimesteren i Trøndelag på 4,5 millioner kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet opplyser i en pressemelding sendt til Kyst.no at saken er knyttet til den sterkt uønskede situasjonen med høyt lusenivå på lokaliteten Fjølværet i 2016, og er med dette avsluttet.

- Måsøval Fiskeoppdrett AS erkjenner ikke straffskyld for de forhold som er omhandlet i forelegget, og selskapet er av den bestemte oppfatning at det ikke er grunnlag for foretaksstraff i denne saken, skriver Asle Rønning, adm. direktør i selskapet. 

- Det har ikke vært en enkel beslutning for selskapet å vedta forelegget. Det er krevende på vegne av våre ansatte, selskapet og næringa å akseptere et forelegg som fortsatt legger til grunn straffbare forhold vi ikke erkjenner, selv om saken er blitt redusert i forhold til Mattilsynets anmeldelse, botens størrelse har blitt justert ned underveis og flere forhold frafalt av politiet, legger han til. 

 Asle Rønning, adm. direktør i oppdrettsselskapet Måsøval Fiskeoppdrett sier de ble under og etter hendelsen beskyldt for en rekke forhold som selskapet mener er feil og udokumentert. Foto: privat.

Krevende sak

Måsøval-sjefen påpeker samtidig at de opplever at Mattilsynets håndtering av saken ble en unødig ekstra belastning for selskapet og dets ansatte.

- Vi ble under og etter hendelsen beskyldt for en rekke forhold som vi mener er feil og udokumentert. Saken ble etter konstatering av manglende mulighet til kontradiksjon, skyldkonstaterende uttalelser i media overført for forvaltningsmessig behandling til annen region i Mattilsynet. Vi har i etterkant av saken opplevd bedre dialog og bedre forvaltning fra Mattilsynet her i Region Midt.

- Dette har vært en krevende sak for oss i Måsøval og vi mener det beste for oss og næringa er å avslutte saken, se fremover, og konsentrere oss om videre utvikling av selskapet vårt. Måsøval Fiskeoppdrett AS har i 2018 avsluttet produksjon av påfølgende generasjon ved Fjølværet uten overskridelser av lusegrenser og med god fiskehelse, melder Rønning, som ikke har ytterligere kommentarer i sakens anledning.